Naslovnica
Moda
Beauty
Lifestyle
Green
B&H 360
Diva insider
Gourmet
Specijali
Recept za savršenu juhu od bundeve: Otkrivamo tajne sastojke koji je čine neodoljivom
S dolaskom hladnijih dana, zdjela tople, kremaste juhe od bundeve postaje sinonim za utjehu.
<p>Ključ svake vrhunske<strong> juhe od bundeve </strong>započinje odabirom glavne namirnice. Iako se može koristiti bilo koja jestiva bundeva, sorte poput butternut ili hokaido bundeve svojim slatkastim, orašastim okusom i kremastom teksturom predstavljaju idealnu bazu. No, prava tajna ne leži samo u vrsti, već u metodi pripreme. Umjesto klasičnog kuhanja, ispecite komade bundeve u pećnici. Prelijte ih s malo maslinovog ulja, posolite i pecite na 200°C dok ne omekšaju i rubovi im se lagano ne karameliziraju. Ovaj korak, koji mnogi preskaču, produbljuje okus, izvlači prirodnu slatkoću bundeve i daje juhi neusporedivo bogatiju, gotovo dimljenu notu koju je nemoguće postići pukim kuhanjem. Upravo je to prvi trik koji odvaja dobru juhu od one nezaboravne.</p><p>Temelj okusa gradi se na pirjanim aromaticima, a tu leži druga tajna. Umjesto samog luka, za slojevitost okusa koristite sveto trojstvo povrća: luk, mrkvu i celer. Sitno nasjeckajte i pirjajte ih na mješavini maslinovog ulja i maslaca – maslac će dodati bogatstvo i kremoznost, dok ulje sprječava da zagori. Pirjajte polako, na srednje jakoj vatri, desetak minuta dok povrće potpuno ne omekša i postane slatkasto. Tek pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte još samo minutu, tek toliko da zamiriše. Na ovoj savršenoj podlozi gradit ćete ostatak svoje kulinarske simfonije, a strpljenje u ovom koraku višestruko će se isplatiti u finalnom okusu.</p><p>Začini su duša svake juhe, a kod bundeve je ključno odmaknuti se od klasičnih asocijacija na pite i deserte. Zaboravite na dominantni cimet i klinčić. Za savršenu slanu juhu potrebna vam je uravnotežena paleta začina koja će naglasiti, a ne prikriti okus bundeve. Kombinirajte zemljani kumin, prstohvat ljute papričice ili kajenskog papra za blagu pikantnost koja grije, te malo mljevenog đumbira za svježinu i toplinu. Svježi timijan ili kadulja dodat će profinjenu biljnu notu. Ovi začini, dodani na pirjano povrće i kratko tostirani prije dodavanja tekućine, oslobađaju svoja eterična ulja i stvaraju kompleksan, zaokružen okus koji juhu podiže na potpuno novu razinu.</p><p>Postizanje baršunaste teksture završni je korak do savršenstva. Nakon što ste pečenu bundevu sjedinili s pirjanim povrćem i podlili temeljcem, sve zajedno prokuhajte dvadesetak minuta kako bi se okusi proželi. Zatim juhu maknite s vatre i štapnim mikserom ili u blenderu (pripazite ako je vruća!) izmiksajte do potpuno glatke konzistencije. Za finalni dodir kremoznosti, umiješajte malo vrhnja za kuhanje. Ako želite lakšu varijantu, poslužit će i obično mlijeko, dok će grčki jogurt dodati ugodnu kiselost. Mnogi popularni recepti spominju i žlicu javorovog sirupa, koji nije tu da juhu učini slatkom, već da savršeno uravnoteži slanost i kiselost te zaokruži sve okuse.</p><p><strong>Korak po korak do savršenstva</strong><br/> Konkretan postupak je jednostavan. Narežite oko kilogram očišćene butternut ili hokaido bundeve na kocke, prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite i pecite oko 40 minuta na 200°C. Za to vrijeme u velikom loncu na žlici maslaca i žlici ulja pirjajte jednu glavicu sjeckanog luka, jednu mrkvu i jedan stap celera dok ne omekšaju. Dodajte dva do tri režnja češnjaka, pirjajte minutu, pa dodajte po pola žličice kumina i đumbira te prstohvat čilija. Ubacite pečenu bundevu, zalijte s otprilike litrom povrtnog ili pilećeg temeljca, tek toliko da prekrije povrće, i pustite da lagano kuha 20 minuta. Maknite s vatre, izmiksajte štapnim mikserom, vratite na laganu vatru te umiješajte oko 100 ml vrhnja za kuhanje i žlicu javorovog sirupa. Kušajte i dodatno začinite solju i paprom po potrebi.</p><p><strong>Posluživanje koje oduzima dah</strong><br/> Način na koji ćete poslužiti juhu može dodatno obogatiti doživljaj. Vruću juhu ulijte u zdjelice i neposredno prije posluživanja prelijte s nekoliko kapi kvalitetnog bučinog ulja koje će dati intenzivan orašasti okus. Za hrskavost i teksturu, pospite preprženim bučinim sjemenkama. Svježe sjeckani peršin dodat će boju i svježinu. Za one koji vole bogatije okuse, žlica kiselog vrhnja ili nekoliko mrvica hrskavo prepečene slanine bit će pun pogodak. Poslužite uz krišku prepečenog kruha s kojim možete pokupiti i zadnju kap ove kremaste jesenske delicije, baš kako preporučuju i kulinarski stručnjaci s portala RecipeTin Eats.</p>
savjeti
recept
juha
bundeva