Naslovnica
Moda
Beauty
Lifestyle
Green
B&H 360
DIVA Winterland
Tri super cure s Instagrama su nam otkrile svoje božićne recepte... I jedva ih čekamo isprobati!
<p><strong>Ivana Čuljak, Sanja Mijac i Anastazija Makjanić </strong>na svojem instagramu često objavljuju<strong> recepte kolača koje obožavamo</strong>, a s nama su podijelile svoje recepte s kojima će ovo biti <strong>najukusniji Božić do sad!</strong></p><p>"Musaka fotografija zvanih život", kako ih Sanja Mijac sama zove, uvijek nam izazove zazubice i iste sekunde ogladnimo. <strong>Domaćica Sanja</strong> s nama je podijelila recept za božićni kuglof.</p><p><strong>Sastojci</strong>: tri jaja, 200 ml tekućeg jogurta, 150 ml ulja, korica i sok jedne naranče, jedna žličica cimeta, 150 g smeđeg ili bijelog šećera, 220 g glatkog brašna, jedan prašak za pecivo, šaka brusnica, šaka grožđica.</p><p><strong>Priprema</strong>: Pećnicu zagrijte na 200°C, kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Ssve sastojke za kuflog izmiješajte pjenjačom pa smjesu izlijte u kalup. Stavite peći 40 minuta. Pred kraj pečenja, na kuglof možete staviti komad masnog papira za pečenje kako vam gornji dio kuglofa ne bi previše potamnio. </p><p><strong>Anastazija Makjanić</strong> poznatija kao @stazisweets otkrila nam je recept za najfiniju božićnu tortu s jabukama.</p><p><strong>Sastojci: </strong>2 jaja, 140 g šećera, 1 burnon vanilija šećer, 100 g oštrog brašna, 80 g griza, 1 prašak za pecivo, 80 g omekšalog margarina, cimet i anis po želji, 2 ribane jabuke, 100 g sjeckanih orašastih plodova (ja sam kombinirala orahe i bademe), 60 g sušenih grožđica i brusnica, 100 g sjeckane tamne čokolade</p><p><strong>Glazura:</strong> 150 g šećera u prahu, 1 bijelanjak, žlica limunovog soka, dekoracija po želji</p><p><strong>Priprema</strong>: Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za pečenje promjera 18 cm premažite margarinom. Jaja i šećer pjenasto umutite, pa postepeno dodavajte prosijano brašno, griz i prašak za pecivo (cimet i anis po želji). Zatim umješajte omekšali margarin, ribane jabuke, orašaste plodove i sušeno voće. Čokoladu isjeckajte na sitne komadiće pa lagano umješajte u smjesu. Pecite 50tak minuta (svakako provjerite čačkalicom prije nego izvadite). Ukrasite po želji! Ja sam napravila bijelu glazuru sa šećerom u prahu, bijelanjkom i malo limunovog soka.</p><p><strong>Raw brownie </strong>blogerice Ivane Čuljak koja se krije iza stranice Neka jednu kolače, toliko dobro izgleda da ćete ga poželjeti pojesti preko fotografije. </p><p><strong>Prvi sloj: </strong>200 g oraha mljevenih, 600 g datulja, 100 g kakao praha, 50 g sjeckanih oraha, 1.5 g soli<br/> Datulje miksati u multipraktiku, dodati mljevene orahe, kakao I sol. Kad dobijete kompaktnu smjesu dodati sjeckane orahe. Stisnuti u kalup. (može biti okrugli, četvrtasti. Za ovaj kolač sam koristila uski dugi kalup(loaf cake)). </p><p><strong>Drugi sloj: </strong>250 g indijskih oraha, 200 g kokosovog ulja, sok pola limuna, jedna banana, 20 g rižinog sladila (možete zasladiti po želji) </p><p>Indijske orahe namočiti u vodi. Možte ih aromatizorati prema želji. Npr. sa štapićem vanilije. Bolje će vode upiti ako ih ostavit preko noći. Ocijediti od vode i miksati u multipraktiku uz dodavanje omekšale kokosove masti, zatim limuna, banane i rižinog sladila. Izliti po prvoj brownie smjesi i ostaviti par sati u hladnjaku da se stisne. <br/> <br/> <strong>Čokoladni preljev: </strong>120 ml kokosovog ulja, 54 g kakaa u prahu, 40 ml rižinog sladila, prstohvat soli</p><p>Rastopiti ulje dodati kakao, sladilo, sol. Sve pomijesati, pustiti da se malo ohladi I preliti preko kolača. Posuti orasima, pistacijama ili orašastim plodovima po vašoj želji. </p>
Božić
kolač