U zagrebačkom baru Botaničar, doktorica psihologije, Anđela Jelić u suradnji s Centrom za kulturu prehrane organizirala je ovaj događaj s ciljem poticanja razgovora na temu ovog rastućeg problema.“Poremećaji hranjenja nisu ničiji osobni izbor, to su psihički poremećaji uzrokovani međusobnim djelovanjem bioloških, psiholoških i sociokulturalnih čimbenika. Važno je znati da poremećaj hranjenja možemo liječiti, izliječiti, ali i prevenirati gradeći zdrav od prema hrani. Uloga obitelji i okoline u odnosu prema hrani je velika, stoga bi bilo dobro da više vremena pokušamo provoditi kroz zajedničke obroke tijekom kojih se povezujemo, pokazujemo bliskost i ljubav. No, kada dođe do poremećaja hranjenja članovi obitelji trebaju podršku kako bi oni sami mogli biti snažna podrška osobi koja pati od ovog poremećaja. Kada govorimo o prevenciji poremećaja hranjenja i odnosu prema hrani važno je što jedemo, koliko i kako. S ciljem rada na boljem odnosu prema hrani, u suradnji s Centrom za kulturu prehrane organiziramo prvu radionicu „Kako jesti s više svijesti?“ koja će se održati 21. lipnja 2022.“ istaknula je doktorica psihologije Jelić.Tijekom razgovora i druženja sudionici su iznijeli svoja iskustva, osobna i ona s kojima se susreću u radu sa svojim klijentima. Andrea Solomun, well-being holistic coach, bivša balerina, a danas osoba koja svakodnevno pomaže klijentima u stvaranju zdravog i optimalnog tijela, ne samo izvana već i iznutra, podijelila je svoje osobno iskustvo s poremećajem u hranjenju koje je uspješno pobijedila te je objasnila kako zahvaljujući tome danas pomaže svojim klijentima usmjeravajući ih ka zdravim obrascima ponašanja prema hrani i tijelu.Svoje osobno iskustvo s poremećajem u hranjenju podijelila je i Mateja Klemenčić, autorica knjige Fitness i napolitanke i vlasnica istoimenog bloga i instagram profila koja je opisala kako je izgledao njezin odnos prema hrani i tijelu i kako se u tom periodu, kada se borila s ortoreksijom i kompulzivnim prejedanjem njezin svijet svodio samo na računanje unosa i potrošnje hrane, manjku samopouzdanja i traženju potvrde o vlastitoj vrijednosti u mršavom tijelu. Mateja je naglasila koliko je važno hraniti se i zdravim sadržajima na društvenim mrežama koji utječu na naša ponašanja i sliku o sebi, posebice kod adolescenata i mladih koji svoju sliku upravo u tom životnom periodu i izgrađuju.Iskustvo majke Petre Zrinke Čičak, mnoge je dirnulo nakon što je ispričala da je njezina kćer svoju borbu s poremećajem hranjenja započela u 10. godini života. Petra je naglasila koliko je važno osvijestiti svoja vlastita ponašanja kao roditelja i nastojati biti što prisutniji u životu djeteta, poticati razumijevanje i biti djetetu siguran oslonac. Osim toga, u ovom periodu otkako se njezina kćer bori s poremećajem hranjenja, shvatila je važnost njezinog osobnog rada na sebi u čemu joj uvelike pomažu redovni odlasci na psihološka savjetovanja i psihoterapiju, kako individualnu tako i obiteljsku ili grupnu.Poremećaj hranjenja je poremećaj koji “privlači” pažnju na sebe želeći spasiti neke narušene odnose unutar obitelji. Stoga je u oporavku jako važan čimbenik uključenost, razumijevanje i poštivanje određenih, novih pravila od strane obitelji. Kada govorimo o poremećajima hranjenja često se misli da pogađaju samo žensku populaciju, no istraživanja pokazuju da je sve više muškaraca u borbi s ovim problemom. Najčešće, muškarci se bore s poremećajem prejedanja, ali sve više i s ortoreksijom i bigoreksijom (obrnutom anoreksijom gdje je fokus na izgradnji mišićne mase). Na tu temu, Ivan Miličević, expert for biomechanics movement, osnivač Youtube kanala TREN, koji svakodnevno radi s osobama koje žele svoje tijelo izliječiti, ozdraviti ili samo “dovesti” u formu približio je ovu problematiku iz muškog kuta rekavši koliko je zapravo pritisak javnosti i medija usmjeren na žene, dok se problem s odnosom prema tijelu i hrani javlja i prisutan je i kod muškaraca.Vanja Varga, psihologinja i voditeljica Centra za kulturu prehrane govorila je o važnosti edukacije i učenja o hrani kao preventivnom čimbeniku, odnosno alatu koji pomaže u izgradnji boljeg i zdravijeg odnosa prema hrani te najavila prvu radionicu svjesnog jedenja koja će se održati 21.lipnja u Centru za kulturu prehrane u suradnji s Anđelom Jelić.Na samom kraju razgovora predstavljene su i fotografije u digitalnom obliku mlade freelance fotografkinje Ene Dragičević na temu prihvaćanja tijela i uživanja u hrani dok su svi nazočni imali su priliku osvježiti se prirodnim sokovima i sezonskim voćem koje je za ovaj događaj posebno pripremio Juice & Juice (Vlaška 109, Zagreb).