Kako si se odlu\u010dila preseliti u Ameriku sa svega 21. godinom i \u0161to si za po\u010detak radila?
"}, {"type": "p", "element": "
Unato\u010d ljubavi prema svom gradu (Split), u tako maloj sredini sam se osje\u0107ala sputano. Negdje za vrijeme srednje skole u \u017eelji za nekim novim iskustvima, po\u010dela sam razmi\u0161ljati o odlasku u SAD. U to vrijeme, jedan od najsigurnijih i najpopularnijih na\u010dina za odlazak u Ameriku je bio Au Pair program, pa sam to i odabrala.
"}, {"type": "p", "element": "
U po\u010detku sam \u017eivjela s jednom ameri\u010dkom obitelji u Connecticutu pa u Coloradu gdje sam se neko vrijeme prilago\u0111avala na vrlo razli\u010dit na\u010din \u017eivota, upoznavala se s novim kulturam i usavr\u0161ila jezik.
"}, {"type": "p", "element": "
2017. sam preselila u New York koji me je o\u010darao na prvu i postao moj dom. No, u po\u010detku nije bilo lako, radila sam svakakve poslove- od babysittanja, do restorana i barova..San mi je bio raditi u glazbenoj industriji pa sam tako poku\u0161avala do\u0107i do bilo kakvih konekcija da se to i ostvari. Igrom slu\u010daja sam upoznala jednog divnog \u010dovjeka po imenu Jesse Malin koji je vlasnik kultnog Bowery Electric na Lower East Side. On mi je tako pru\u017eio priliku da kod njega i radim na organizaciji i planiranju koncerata gdje sam imala priliku upoznati neke od meni iznimno dragih glazbenika poput Green Day, Debbie Harry, Norah Jones, Jakob Dylan..mislila sam kako se moj san ostvaruje no tada dolazi do pandemije i sve pada u vodu.
San ti je bio raditi u glazbenoj industriji, pa kako si zavr\u0161ila u kulinarstvu?
"}, {"type": "p", "element": "
Da, ja sam jo\u0161 kao tinejd\u017eerica sanjala kako \u0107u jednog dana biti menad\u017eerica nekoj rock skupini (haha).\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
A \u0161to se ti\u010de kulinarstva, ljubav prema kuhanju vu\u010dem jo\u0161 iz djetinjstva kad sam se nerijetko mami i bakama gurala u kuhinju hehe (u\u010dila sam od najboljih). Kad sam se preselila u New York, \u010desto sam kuhala i pozivala prijatelje na ve\u010dere, te sam sve vi\u0161e u tome pronalazila u\u017eitak, a bogatstvo i raznolikost namirnica na tr\u017enicama me je inspirirala da uvijek probam ne\u0161to novo i druga\u010dije. Unato\u010d ljubavi prema kuhanju, nikad nisam ni pomislila kako bi mi to jednog dana mogao biti posao.
"}, {"type": "p", "element": "
No, kako \u017eivot ina\u010de pi\u0161e svoje pri\u010de, tako se moj okrenuo naopa\u010dke. Pandemija nas je sve 2020. o\u0161amarila na svoj na\u010din. Kao svugdje, tako je i u New Yorku zavladala sablasna ti\u0161ina-u doslovnom smislu te rije\u010di..\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Tko je bio u mogu\u0107nosti, sklonio se izvan grada i tako mi se pru\u017eila prilika da vrijeme najstro\u017eeg lockdowna provedem na Hamptonima s jednom divnom obitelji koju sam jo\u0161 od prije poznavala. Tra\u017eili su nekoga tko bi svakodnevno pripremao zdrave i izbalansirane obroke za njihovu \u010detveroclanu obitelj. Tu sam se osje\u0107ala kao svoj na svome s obzirom da mi je i samoj zdrava ishrana jako bitna, a u to vrijeme sam upisala i \u0161kolu holisti\u010dkog nutricionizma.
"}, {"type": "p", "element": "
Kako si postala private chef?
"}, {"type": "p", "element": "
Za vrijeme mog boravka i rada na Hamptonima ponekad bih na instagramu objavila slike hrane koju sam za njih spremala, te su mi se ubrzo nakon toga po\u010deli javljati zainteresirani klijenti. Tako sam kasnije te godine, po povratku u New York, po\u010dela raditi meal prep te raznositi gotove obroke klijentima po gradu. Mislim da ni sama nisam bila svjesna koliko \u0107e zahtjevno i izazovno biti to izvesti u mojoj maloj kuhinji. Jela su se pripremala do kasno u no\u0107, a nakon kuhanja, slijedila je dostava, koju sam sama obavljala uberima i podzemnom na sve strane grada. Jedno jako interesantno iskustvo rekla bih haha no definitivno ne preporu\u010dam :)\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
To sam radila nekoliko mjeseci, a nakon toga sam se prebacila na full time private chef, a do klijenata sam dolazila ve\u0107 preko \u2018word of mouth\u2019 i instagrama, \u0161to je i danas slu\u010daj.
"}, {"type": "p", "element": "
S prvim klijentima si \u017eivjela za vrijeme korone - kako opisuje\u0161 \u017eivot u Hamptonsima?
"}, {"type": "p", "element": "
Da, to je bilo jedno jako zanimljivo iskustvo. Te klijente sam poznavala jo\u0161 od prije tako da mi je \u0161to se ti\u010de \u017eivota s njima bilo kao s cimerima haha. Jako srda\u010dni i\u00a0 opu\u0161teni ljudi! Za njih i danas radim te ih smatram kao \u010dlanovima svoje obitelji.
"}, {"type": "p", "element": "
Sto se ti\u010de Hamptonsa- to je meni osobno jedno od najdra\u017eih mjesta u Americi. Spoj mondenog ljetovali\u0161ta i seoske idile gdje bogati i slavni pronalaze svoje uto\u010diste kako bi pobjegli od ludnice i vreve grada. \u010cine ga skupina simpati\u010dnih malenih gradi\u0107a. Idili\u010dno je zaista, provozati se na beach cruiser biciklu, skrenuti u neku malenu uli\u010dicu, u kojem god smjeru krenuli, nai\u0107i \u0107ete na mno\u0161tvo farmi s preslatkim farm stands koji pr\u0161te obiljem i raznoliko\u0161\u0107u svje\u017eeg vo\u0107a i povr\u0107a. Pod obavezno je nadisat se svje\u017eeg zraka, a kad pravi vjetar pu\u0161e, kombinacija mirisa morske soli i dozrelih jagoda je opijaju\u0107i.
"}, {"type": "p", "element": "
Beskrajne pje\u0161\u010dane pla\u017ee vam oduzimaju dah, bilo to za kristalno \u010distog sun\u010danog dana ili dramati\u010dno tmurnog gdje maglu mo\u017eete doslovno no\u017eem rezati.
"}, {"type": "p", "element": "
Na Hamptons se vra\u0107am svako ljeto i to mi je doba godine koje svake godine s nestrpljenjem i\u0161\u010dekujem :)
U ovom poslu naj\u010de\u0161\u0107ee nema pravila \u0161to se ti\u010de radnog vremena. Neki dani su lak\u0161i od drugih. Kad sam u gradu, preko tjedna je to naj\u010de\u0161\u0107e ustaljen raspored gdje ujutro uz dogovor s klijentima planiram meni te odlazim u nabavku namirnica. Tada pripremam obroke za samo jednu \u010detvero\u010dlanu obitelj. Ponekad je to samo priprema ve\u010dere, \u0161to mi ostavlja vremena i za privatne obveze, volim oti\u0107i na workout, na\u0107i se s prijateljima na kavi ili rucku, na\u0107i dobar coffee shop u kojem radim na ra\u010dunalu par sati..
"}, {"type": "p", "element": "
Ljeta na Hamptonima me iznimno vesele, iako zna biti poprili\u010dno kaoti\u010dno jer se kuha za puno vi\u0161e ljudi te radni dan zapo\u010dinje u 6 ujutro, a nerijetko zavr\u0161ava iza pono\u0107i. Raspored je tada vrlo intezivan gdje najranije ujutro obavljam nabavku namirnica, te se bacam na pripremu doru\u010dka, potom ru\u010dak i ve\u010dera uz deserte, snekove, svje\u017ee cije\u0111ene sokove, koktele.. tada radni dan mo\u017ee trajati i po 18 sati.
"}, {"type": "p", "element": "
Takav raspored mi ne ostavlja slobodnog vremena, ali tijekom godine ima perioda kad se manje radi pa se na taj na\u010din izbalansira. Kad imam vi\u0161e vremena, onda se posvetim instagramu na kojem volim podjeliti kako to sve izgleda \u201cbehind the scenes\u201d, staviti recepte, podijeliti savjete..
"}, {"type": "p", "element": "
Kakva je kuhinja popularna me\u0111u tvojim klijentima i mo\u017ee\u0161 li nam otkriti neki recept za kasne ljetne dane?
"}, {"type": "p", "element": "
Moji klijenti naj\u010de\u0161\u0107e tra\u017ee mediteransku kuhinju. Kao Dalmatinka, tu sam defintivno svoj na svome, haha. Naj\u010de\u0161\u0107e se tra\u017ee zdravi i izbalansirani obroci, s naglaskom na raznovrsnost svije\u017eeg vo\u0107a, povr\u0107a, \u017eitarica..dobar komad ribe kao brancin ili tuna, a od mesa steak je definitivno omiljen.\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Nerijetko imam slobodu u izboru namirnica i za\u010dina tako da se tu volim poigrati. \u010cesto eksperimentiram s middle east kuhinjom, njihovi za\u010dini su predivni!
Priprema\u0161 li svojim klijentima neka hrvatska jela, ako da - koja?
"}, {"type": "p", "element": "
Na\u0161a tradicionalna jela i ne ba\u0161. Kao \u0161to sam rekla, mediteransku naj\u010de\u0161\u0107e spremam, koja bi bila najbli\u017ee na\u0161em u Dalmaciji.., Ljeti su riba, \u0161kampi i hobotnica na \u017earu \u010desti na meniju, paste s plodovima mora tako\u0111er te pedoce na buzaru uz toplu focacciu..
"}, {"type": "p", "element": "
Kako se kre\u0107u pla\u0107e private chefova u Americi i koji savjet bi dala nekom tko o tome sanja?
"}, {"type": "p", "element": "
Pla\u0107e private chefova nisu jednake u svim djelovima Amerike. U velikim gradovima i njihovim predgra\u0111ima je brojka znatno ve\u0107a (isto tako je i standard zivota vi\u0161i). Tako\u0111er se u obzir uzima iskustvo, znanje te vje\u0161tine chefa.\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Moj savjet za sve one koji sanjaju o ovom poslu je da se dobro informiraju o svim aspektima ovog posla. Posao private chefa na prvu mo\u017ee izgledati idealan i luksuzan \u0161to nekim dijelom i je, no \u010desto se ne pri\u010da o onoj drugoj strani - dugim radnim danima, stresu koji one man show donosi sa sobom. U usporedbi s restorantskom kuhinjom, ovdje ste sami odgovorni i zaslu\u017eni za sve- od planiranja menija, nabavke namirnica, postavljanja i dekoracija stola, priprema jela uz pomno isplaniran timing kako bi se ista servirala topla i na vrijeme... Naravno, najve\u0107i dio je proveden u kuhinji, stoga su iskrena ljubav i strast prema kuhanju iznimno bitni.\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Sve je popularnija \u2018zdrava\u2019 kuhinja pa koja su tvoja \u201cgo to\u201d jela?\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Go to zdrava jela? Skoro sve \u0161ta\u2019 spremam, haha. Neka od omiljenih su filet brancina ili losos s toplom farro salatom s rostanom tikvom, karameliziranim lukom, keljem i tostiranim bu\u0107inim sjemenkama uz kremasti tahini umak. Grilana piletina uz zape\u010denu cvjeta\u010du i hrskavim krutonima od slanutka te romesco umak.
"}, {"type": "p", "element": "
Meni su osobno najdra\u017ee razne juhe i variva sa svakakvim povr\u0107em, a ljeti mi nema ni\u0161ta dra\u017ee od salate koja je ujedno i cjeloviti obrok (npr. mix arugule, mladog spinata, kelja, krastavci, cherry raj\u010dice, avokado, ukiseljeni crveni luk, ro\u0161tani sweet potato, quinoa, grilani losos s pesto dresingom)
"}, {"type": "p", "element": "
Jesi li imala prilike kuhati za neke poznate klijente?\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Za poznate nisam jo\u0161 imala prilike kuhati - bilo bi sigurno zanimljivo iskustvo i rado bih probala ako do\u0111e do nekakve ponude. No, \u010dula sam svakakvih pri\u010da o \u010dudnovatim \u017eeljama i zahtjevima takvih klijenata(haha)
"}, {"type": "p", "element": "
Moji klijenti su naj\u010de\u0161\u0107e ljudi iz svijeta financija, odvjetnici, lije\u010dnici..jako jednostavni i \u2018down to earth\u2019 ljudi koji vole i cijene dobru hranu \u0161to mi je iznimno bitno.
"}, {"type": "p", "element": "
Tvoj feed na IG je tako stylish, koliko vremena ula\u017ee\u0161 u izradu istog - dobiva\u0161 li poslove preko mre\u017ea?\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Joj hvala! Trudim se, i jako mi se svi\u0111a taj na\u010din na koji mogu do\u010darati svoj posao. Ponekad mi je \u017eao \u0161to nemam vi\u0161e vremena da se posvetim instagramu. Priznajem da sam perfekcionist pa mi tako ure\u0111ivanje jednog videa traje danima i \u010dupam si kosu jer mora biti ba\u0161 onako kako sam ja to zamislila haha. Sje\u0107am se kako sam u pro\u0161losti pomalo omalova\u017eavala content creators i mislila kako je to laka lova no mogu potvrditi kako je to pravi full time posao, pogotovo kada do\u0111e do pregovaranja i sklapanja ugovora s brendovima.
"}, {"type": "p", "element": "
Da, radim s nekim brendovima i to mi je jako zanimljivo. Tako je nekako spontano zapo\u010delo jer ja nikad nisam niti pomislila na to kad sam kreirala svoj profil (slu\u017eio mi je izri\u010dito radi sticanja novih klijenata u pocetku..) Kako sam postala aktivnija s objavama, tako je rasao broj pogleda i pratitelja te su mi se brendovi po\u010deli javljati zainteresirani za suradnju. Iznimno mi je drago \u0161to na taj na\u010din dolazim i do novih poznanstava, a super mi je i kad imam priliku prisustvovati na eventima kao \u0161to su promocije novih proizvoda ili otvorenje restorana..
Koja je najlu\u0111a anegdota koja ti se dogodila za vrijeme radnog vremena?\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Kad sam si prerezala prst dok sam pripremala thanksgiving ve\u010deru. Krvi po kuhinji je bilo kao da se masakr dogodio, baterija na mobitelu 0%,\u00a0 kao munja isam izletjela na ulicu, i lu\u0111acki tr\u010dala po ulici zamotanog prsta u kuhinjsku krpu, pokusavaju\u0107i zaustaviti taksi. Ta igra lovice je trajala podu\u017ee s obzirom da je to jedan od najprometnijih dana u godini, no uspjela sam do\u0107i do hitne i prst je danas sre\u0107om na mjestu ;)
"}, {"type": "p", "element": "
Planira\u0161 li se ikada vratiti u Hrvatsku?\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Te\u0161ko pitanje. U New Yorku sam ve\u0107 jako dugo i moj dom je sada ovdje. U Hrvatskoj sam odrasla, a ovdje sazrijela. Uvjerena sam da sam zahvaljuju\u0107i odlasku u Ameriku, osoba kakva jesam danas. Moje \u017eivotne navike su druk\u010dije od \u017eivota u Hrvatskoj, te mislim da bi mi bilo jako te\u0161ko priviknuti se na ponovni \u017eivot u maloj sredini.\u00a0
"}, {"type": "p", "element": "
Amerika nije obe\u0107ana zemlja kao \u0161to mi to \u010desto volimo zami\u0161ljati, i daleko je od savr\u0161enstva, no veliki gradovi imaju svoje prednosti i ono ne\u0161to \u0161to me je na prvu i privuklo kod New Yorka. Mislim da bi mi jako nedostajao.
"}, {"type": "p", "element": "
Ono \u0161to definitivo \u017eelim je \u010de\u0161\u0107e odlaziti u posjet Hrvatskoj-tamo mi je ipak cijela obitelj i neki od najdra\u017eih prijatelja! \n \n