Njezin gastroživotopis uistinu je bogat. Bavi se stiliziranjem i fotografiranjem hrane, piše blog, dijeli iskustva i recepte, organizira radionice pripreme sourdough kruha i krafni, kao i razne projekte poput prve virtualne izložbe fotografija hrane i prodaje rekvizita za fotografiranje hrane, surađuje s Broomom 44, cool mjestom za kavu i slasne zalogaje...Popis toga što radi Janja Benić, inače poznatija kao Janjolinka na društvenim mrežama, stvarno je dugačak, a za Divu kaže kako sa svojih 38 godina može reći da je sretna i zadovoljna poduzetnica.– Uživam u tome što se mogu posvetiti projektima koji me vesele. Rođena sam u Stubičkim Toplicama, živim u Zagrebu, ali evo mala ekskluziva za vas – uskoro ću se ponovno preseliti i živjeti u Stubičkim Toplicama, što me jako veseli – započinje Janja razgovor.Najveći utjecaj na njezine kulinarske vještine imala je mama, ali, kaže, teško je objasniti ljubav prema kuhanju jer se dugo razvijala i oblikovala kroz razna iskustva:– Možda sam se najviše zaljubila u kuhanje kada sam shvatila da se mojim prijateljima sviđa hrana koju sam pripremila. Kao i svakome, bitna je ta povratna informacija koja vam daje dodatno samopouzdanje da se i dalje bavite nečim i usavršavate. Tako je i mene posebno činilo sretnom oduševljenje prijatelja koji bi došli na večeru i onda danima poslije prepričavali što sam im pripremila.Velika je ljubiteljica pripremanja novih recepata i isprobavanja novih okusa, što joj i dalje predstavlja najveće uzbuđenje. Kaže, to joj je posebno drago kad se radi o nekim zanimljivim kuharicama. Kao jednu od omiljenih izdvaja “Pantarul” autorice Ana-Marije Bujić.Najviše voli pripremati slastice:– To je najbliže meditativnom iskustvu za koje uvijek imam energije i koje me smiruje i opušta, čak i ako nešto zeznem pa moram početi ispočetka s pripremom.Što se tiče favorita među jelima, omiljeni obrok Janja – nema!– Možda je to rezultat toga što sam svašta isprobala, kao što i dalje volim isprobavati raznu hranu. Mislim da je i logično da određena želja za hranom ovisi o raspoloženju, danu, situaciji... Tako ću jedan dan htjeti domaću goveđu juhu, a drugi dan tajlandski zeleni curry ili pečenu cvjetaču s umakom od indijskih oraščića i harisse. U zadnje vrijeme volim eksperimentirati s raznim povrćem kao što je Ottolenghijev batat u umaku od rajčice s limetom i kuminom. Od slastica najviše volim Paris-Brest, a posebno volim krafnu s kremom od muškatne tikve i hrskave karamele koju možete probati u Broomu – priča nam sugovornica.Kad spominjemo Broom 44, novu zagrebačku gastroadresu, otvorenu na Dolcu prije nekoliko mjeseci, Janja kaže kako je suradnja s Igorom Gudcem jedno posebno joj drago poglavlje, s obzirom na to da jako cijeni Igora, kao i sve što je napravio u svojoj karijeri:– Kako smo muž i ja veliki obožavatelji njegove kuhinje, a i njega kao divne osobe, prijedlog da surađujemo činio mi se kao super prilika. U početku je ideja bila isprobati što bi od mojih slastica moglo biti zanimljivo njegovoj probranoj publici, a eto, pokazalo se da su krafne postale pravi hit!Inače, nisu samo krafne hit. Recepti sa slatkim predznakom vrlo su visoko na listi najčitanijih objava. Krafne jesu najistaknutije, ali tu je i Paris-Brest, jedna od slastica koja će savršeno upotpuniti stol u blagdanskom razdoblju koje s nestrpljenjem iščekujemo. Janja ga je jedno vrijeme često pripremala. Za njega kaže: nemojte ga ni početi pripremati ako se niste “oboružali” dobrom voljom. Ni njegova priprema nije najjednostavnija, no svaka se minuta isplati, a Janja ga opisuje kao jedan od najukusnijih kolača u svojem arsenalu.Pet je godina Janja provela u Londonu, a to je životno razdoblje znatno utjecalo na nju po pitanju samostalnosti, odgovornosti i samopouzdanja, ali i pružilo joj različita iskustva i otvorilo mnoge opcije.– U pet godina, koliko sam provela tamo, radila sam kao au pair, asistirala u produkciji dokumentarnog filma s poznatim strip-autorom Alanom Mooreom, asistirala na raznim događanjima u hrvatskoj ambasadi u Londonu, bila osobna asistentica uspješnoj odvjetnici s čijom sam obitelji i danas jednako povezana. Naravno, isprobala sam sve moguće svjetske kuhinje i doživotno se inspirirala raznim kombinacijama i začinima. Teško je dočarati sve divne ljude koje sam upoznala i s kojima sam i danas povezana – prepričava Janja i dodaje da je nedavno radila “retreat” projekt u Brelima, upravo s prijateljima iz Londona. Kaže, čim se sjeti te europske metropole, poželi barem na koji dan skoknuti tamo.Svaki od recepata koji Janja osmisli i pripremi, bitno je i predstaviti na pravi način, a stiliziranje i fotografiranje slastica na svojim društvenim mrežama potpisuje ona. Međutim, iako se mnogima na prvu ne čini tako, zahtjevan je to posao, posebno kad je riječ o klijentima koji zahtijevaju i osmišljavanje recepata.– Osim što je potrebno osmisliti recept, kupiti namirnice, skuhati i isprobati recept, osmisliti tekst objave i vizualno mood fotografije, potrebno je imati i razne rekvizite, stilizirati stol i hranu, fotografirati je, i to idealno samo u određeno doba dana zbog prirodnog svjetla, a zatim i obraditi fotografiju – prepričava Janja cijeli proces. Kaže kako je takvom poslu teško pristupiti ako nemate strpljenja i ako ne volite cijeli posao.– Naravno, tu je i kreativni zahtjev klijenta koji bi možda neku drugačiju fotografiju svog proizvoda, a vi ne možete samo promijeniti kut fotografiranja ili za dva dana ponoviti cijeli proces s tom promjenom jer morate ponavljati i sve druge korake, kao i kuhanje. Uglavnom, zabavno je – zaključila je Janja uz osmijeh. Janja je za čitateljice i čitatelje Dive podijelila recept za ukusne i prhke kiflice koji donosimo u nastavku:Sastojci- 200 g maslaca- 200 g namaza od sira- 300 g glatkog brašna (možete i koristiti bijelo pirovo brašno)- 100 g šećera (sitniji smeđi šećer ili običan bijeli kristal šećer, testirano s oba)- 50 g mljevenih lješnjaka (testirala sam ih i s običnim mljevenim i tostiranim mljevenim, sve može)PripremaUmjesite tijesto i stavite ga u hladnjak na dva sata. Kad tijesto izvadite iz hladnjaka napravite od tijesta 4 kuglice.Kuglice utapkajte s obje strane u mješavinu šećera i lješnjaka, razvaljati u krug, rezati u trokutiće, valjati u kiflice.Stavite sirove kiflice na 20-ak min u hladnjak da se malo stegnu, za to vrijeme zagrijete pećnicu na 180°C pa ih pecite 15-20 min, ovisno o vašoj pećnici.