Iako joj je posao prepun brojeva i preciznosti, Zlata Vuzem iz Virovitice pronašla je poseban način kako tu disciplinu pretočiti u kreativni svijet slastičarstva. Pronašla se u oslikavanju medenjaka šećernom glazurom, a njezina ručno izrađena čipka na slatkim delicijama prava je mala umjetnost.– Imam 60 godina, živim i radim u Virovitici, računovodstvo Opća bolnica Virovitica. Iako se bavim brojevima, u slobodno vrijeme sam strastvena u oslikavanju medenjaka šećernom glazurom - to je moj način opuštanja i kreativnog izražavanja. Ova kombinacija posla i hobija mi omogućava da balansiram ozbiljnost s radošću, a kroz medenjake želim prenijeti tu ljubav prema detaljima i perfekcionizmu – kaže Zlata pa dodaje kako je njezina priča s medenjacima počela sasvim slučajno:– Za vrijeme božićnih blagdana, dok sam prelistavala časopis ugledala sam fotografiju kućice od medenjaka i odmah se zaljubila u tu ideju. Fascinirala me pomisao da se od jednostavnih sastojaka može stvoriti nešto tako lijepo i čarobno. Tada sam odlučila pokušati napraviti svoju prvu kućicu, iako nije bilo lako i bila sam skeptična da li će mi to uspjeti. I taj prvi pokušaj je zapravo bio početak nečega što me potpuno osvojilo i od tada nisam stala. –Ono što je započelo kao jednostavna znatiželja, preraslo je u strast koja danas oduševljava mnoge. No, prava ljubav prema oslikavanju došla je tek nakon što je kućicu trebala ukrasiti. – Kad sam ipak uspjela ispeći i spojiti svoju prvu kućicu od medenjaka, smišljala sam kako ju ukrasiti. Razmišljajući o detaljima, sjetila sam se šećerne glazure (bjelanjci i šećer u prahu) - činilo se kao savršen spoj dva klasika koji mogu naglasiti toplinu čarolije blagdana. I tako sam počela eksperimentirati s raznim uzorcima čipke. U početku to nije nikako bilo lako, ali mi se toliko svidjelo da nisam odustajala. Crtala sam, bacala, pa opet crtala i sve tako dok te linije nisu počele izgledati lijepo i uredno. Svaki potez glazurom donosio je novu dozu uzbuđenja i kreativnosti. Taj trenutak bio je prekretnica - otkrila sam koliko uživam u oslikavanju i stvaranju, što me potaknulo da nastavim istraživati svijet ukrašavanja medenjaka i tako poklanjajući ih pružim radost sebi i drugima – otkrila nam je Zlata.Umjetnost oslikavanja medenjaka nije samo pitanje vještine, već i strpljenja, posvećenosti i ljubavi prema detaljima. Inspiraciju za svoje jedinstvene motive Zlata pronalazi u bogatoj tradiciji heklanih čipki, koje svojim nježnim, preciznim linijama podsjećaju na prošla vremena, ali i donose dašak elegancije svakoj slastici.– Kada zamijesim tijesto za medenjake, izrežem željene oblike i stavim ih peći. Medenjaci se ne trebaju dugo peći, kada se napušu tako da izgledaju kao jastučić, malo porumene, vade se van iz pećnice. Kada se ohlade mogu se ukrašavati. Nakon toga miksam bjelanjke i mljeveni šećer (nemam neki omjer, već osjetim pri miksanju kada je masa spremna za ukrašavanje), ili postoji masa bjelanjaka i šećera u prahu koja se miksa sa vodom. Nakon što je masa spremna za ukrašavanje odaberem shemu za heklanje, ali moram dobro procijeniti koja će shema stati na medenjak. Vrećicu za zamrzavanje u koju sam stavila masu odrežem na vrhu i ocrtavam medenjak – objašnjava nam pa dodaje:– Za izradu ovako detaljnog ukrasa potrebno je strpljenje i vrijeme. Obično mi treba jedno poslijepodne da oslikam medenjak, ali svaki korak zahtjeva pažnju. Najprije medenjak precizno ukrasim linijama da dobijem rešetku koju popunjavam po shemi za heklanje (ima tu i matematike, jer moram brojati kockice), a prazan prostor na medenjaku prelijem masom koju razrijedim kapljicama vode i ostavim preko noći da se osuši. Na taj osušeni dio glazure može ići neki crtež ili cvijeće koje se radi od iste mase. Na kraju nježna šećerna čipka uljepša najobičniji medenjak, tako da izgleda kao da je prekriven heklanim tabletićem. Završni rezultat je uvijek vrijedan truda, jer svaki medenjak nosi dio mene i moga rada. –Zanimljivo je da za oslikavanje ne koristi nikakav poseban alat, već samo običnu vrećicu za zamrzavanje s malim otvorom na vrhu. – Ručno crtam svaki uzorak, strpljivo po shemi za heklanje i vjerujem da upravo taj osobni dodir daje medenjacima posebnu vrijednost. Iako je proces zahtjevan i ponekada traje dugo, uživam u svakom potezu, jer svaka linija priča svoju priču i čini medenjak jedinstvenim. Za izradu glazure koristim jednostavne sastojke - bjelanjke i šećer u prahu. Tajna savršene teksture nije u nekom posebnom sastojku, već u preciznosti i osjećaju za detalje. Ključ je u postizanju idealne gustoće smjese - dovoljno čvrsta da drži oblik, ali i dovoljno glatka za crtanje finih linija. Ponekad je doslovno kap vode presudna za postizanje savršenih rezultata. Potrebno je strpljenje i iskustvo, ali upravo me ta pažnja prema detaljima motivira i ispunjava – kaže Zlata.Svaka umjetnička kreacija zahtijeva vrijeme, a oslikavanje medenjaka nije iznimka. Svaki medenjak je malo platno na kojem se iscrtavaju složeni, čipkasti motivi, a proces izrade može trajati satima. Ipak, trud se na kraju isplati – svaki oslikani kolačić postaje unikatno malo remek-djelo.– Inspiraciju za svoje motive pronalazim u shemama za heklanje tradicionalnih čipkastih uzoraka. Te prekrasne delikatne strukture čipke su me oduvijek fascinirale. Prenošenjem tih uzoraka na medenjak spajam tradiciju i slatku umjetnost, stvarajući nešto što je istovremeno klasično i jedinstveno. Svaki uzorak ima svoju priču, a oslikavanje medenjaka omogućuje mi da te priče oživim na nov način, kroz slatke, jedinstvene dekoracije – otkrila nam je.No, ovo nije samo hobi – Zlata u budućnosti planira još više istraživati ovu umjetnost i usavršavati tehnike koje ju fasciniraju. Njezin plan nije samo nastaviti stvarati, već i podijeliti svoje znanje i strast s drugima.– Moji planovi za budućnost uključuju usavršavanje još složenijih vezenih motiva, jer želim stalno širiti svoju kreativnost i tehniku. Vezenje po medenjaku šećernom masom me fascinira zbog svoje preciznosti i elegancije, a tehnika izrade mi je veliki izazov, baš zato što je jako zahtjevna. Kada jednog dana odem u mirovinu želim se potpuno posvetiti ovoj umjetnosti, posvetiti više vremena stvaranju, istraživanju novih ideja i dijeljenju svoje strasti prema oslikavanju medenjaka drugima – zaključila je.