Ako volite kuhati, bilo da se radi o slanim jelima ili ukusnim slasticama, zasigurno ste barem jednom naišli na recept Matejke Buče. Osim što stoji iza bloga Like chocolate koji je nepresušna internetska riznica slasnih zalogaja, autorica je i dvije kuharice, od kojih se druga, imena "Svaki dan nešto novo", od nedavno također nalazi u mnogim kuhinjama. Tim smo povodom porazgovarali s Matejkom koja se za Divu prisjetila kulinarskih početaka i ispričala kako uopće nastaju kuharice.- Moje ime je Matejka, imam 38 godina i najviše na svijetu volim svoju malu veliku obitelj. Nakon 15 godina karijere u korporacijama, okrenula sam novu stranicu i pokrenula sadržajni studio Koohinja koji je izrastao iz mog bloga o hrani Like chocolate. Također, autorica sam dvije kuharice: Svaki dan koja je izašla 2019. godine i Svaki dan nešto novo koja je tek nedavno predstavljena javnosti. Dakle, bavim se hranom: osmišljavanjem recepata, fotografiranjem hrane i snimanjem video recepata i jako sam sretna i zahvalna što mogu živjeti od posla koji toliko volim raditi - rekla nam je Matejka na početku razgovora, dodavši kako nikad nije ni pomišljala da bi mogla izdati dvije kuharice. No, u tome je uspjela i na tu je činjenicu iznimno ponosna:- Iako svome radu uvijek nađem manu, te dvije knjige su za mene najbolje što sam do sada napravila u poslovnom smislu. Na drugoj sam knjizi radila gotovo deset mjeseci, što je dvostruko duže nego na prvoj. Cijeli je proces doista dug jer obuhvaća osmišljavanje koncepta i dizajna knjige, razradu i višestruko testiranje recepata, fotografiranje svih jela, puno čitanja i istraživanja, puno čekanja i grizenja noktiju - ali kada u ruke primiš konačni proizvod koji je plod tvog rada, osjećaj je neopisiv. Kad je u pitanju nova kuharica, kao i prva, ima 320 stranica, a podijeljena je u 10 kategorija. Devet kategorija sadrži recepte, a deseta je fotovodič za pripremu nekih složenijih jela. Takvom idejom Matejka je kuharicu učinila idealnom i za one koji u kuhinji nisu najvještiji, no imaju volje za pripremu jela i deserata. - Recepti su kategorizirani prema karakteristikama jela pa tako imamo cjeline Nešto za početak dana, Nešto lagano, Nešto za slavlje... Također, u njoj se kroz razne kategorije nalaze i savjeti za pripremu i čuvanje hrane. Osmišljena je kao kuharica za ljude poput mene, koji nemaju vremena provoditi sate u nabavci i kuhinji, ali ipak žele pripremiti ukusno i hranjivo jelo za sebe i svoju obitelj. Namirnice u receptima su pristupačne i dostupne, a procesi detaljno objašnjeni kako ne bi bilo nedoumica kod pripreme. Također, svi recepti su višestruko testirani - govori nam sugovornica, a kad je u pitanju testiranje recepata, prvo ih isprobava ona, a zatim suprug i djeca:- Ako ima prilike, hranu podijelim s mojim Karlovčanima - mamom, bratom i njegovom obitelji, uvijek mi je drago čuti njihovo mišljenje koje izuzetno cijenim jer su veliki gurmani. Djeca naravno najbolje reagiraju na slatko, a suprug na nešto konkretnije, dok ja obožavam utješnu hranu poput variva i kremastih tjestenina. Ipak, najviše volim spremati slastice, imam osjećaj da su mogućnosti kod pripreme kolača neograničene i u svakom trenutku ima u glavi barem deset novih deserata koje želim isprobati. Kuharica je mnogima posebno draga jer ima i jedan osobni "moment" pa je Matejka u prvoj uključila i nekoliko situacija iz privatnog života. Zanimalo nas je ima li personaliziranih trenutaka i u novoj kuharici.- Da, s obzirom na to da sam se u hrani našla kroz blog, htjela sam da i moje knjige nose taj osjećaj - zapravo da nisu samo knjige recepata kao što ni blog nije samo zbirka recepata. U ovoj se knjizi nalazi devet mojih malih osobnih priča, po jedna za svaku kategoriju s receptima. One su tu zbog mene, moje obitelji i najviše zbog moje djece, da jednog dana mogu pročitati ono što im nikada neću znati reći sama. Puno mi znače, iako je bilo trenutaka kada sam bila ljuta što imam devet kategorija - činilo mi se nemoguće napisati devet tekstova, nisam ja spisateljica. No eto, tu su i drage su mi, a i moji čitatelji baš lijepo reagiraju na njih - priča nam Matejka.Prisjetila se i kulinarskih početaka. Ljubav prema kuhanju, kaže, korijene ima u njezinom ranom djetinjstvu jer je počela kuhati još sa sedam godina. I mama i baka odlične su kuharice, kao i brat, pa joj je kuhanje vjerojatno u krvi. Kaže i njezina majka, najviše voli pripremati slastice. S kuhanjem se ozbiljnije počela baviti tek s 30 godina. Ono je bilo jedan vid opuštanja, a prisjeća se kako joj je trebao hobi koji će joj skrenuti misli sa stresnog posla:- Nekako sam iznenada, preko noći, pokrenula blog o hrani. Želja mi je bila prenijeti poruku da kuhanje ne mora biti vremenski niti financijski zahtjevno te da svatko može kuhati ako prati dobar recept i s vremenom nauči neke osnove. Recepti u mojim kuharicama su u najvećem postotku novi recepti, tj. oni koji nisu prethodno objavljeni na blogu. U drugu sam knjigu uključila neke obiteljske favorite poput mamine paradajz-juhe ili ljepljivih pilećih krilaca, no općenito, meni zaista ne fali inspiracije za osmišljavanje recepata.Matejka kaže kako joj je dovoljno tek otvoriti hladnjak, prelistati nekoliko kuharica autora koje cijeni ili otvoriti društvene mreže. Inspiracija je, tvrdi, svuda oko nje, a najviše je ipak crpi iz djece:- Oni su, naime, dosta izbirljivi kad se radi o hrani pa aktivno radim na tome da imaju zdrav stav prema namirnicama ali i smišljam načine kako da svaki dan pojedu hranjiv obrok. Neke recepte iz kuharice sam pripremila bezbroj puta, a neke samo jednom ili dva puta, no testirali su ih i moji čitatelji koji su se dobrovoljno javili za isprobavanje.Osim što priprema, Matejka hranu i fotografira, a fotografijom hrane bavi se već osam godina. To je jedna od osnovnih djelatnosti njezinog sadržajnog studija Koohinja, no misli kako mora još puno naučiti da bi se mogla smatrati fotografkinjom. I dok neki misle kako su za savršenu fotografiju potrebna svega 2-3 klika, u realnosti je ipak drugačije. - Proces učenja je jako dug i zahtijeva puno vremena i ulaganja, s obzirom na cijene foto-opreme. Naravno da nekome tko ne zna što je iza toga fotografiranje izgleda jednostavno, kamera zapravo napravi sve umjesto tebe - no zapravo nije tako, kamera je samo sredstvo koje umijeće fotografa pretvara u stvarnost. Kada za klijente fotografiram recepte, to uključuje sve od nabavke namirnica i pripreme jela, ponekad i osmišljavanje recepta, stiliziranje hrane kako bi ona na fotografiji izgledala privlačno, odabir posuđa, podloga i ostalih rekvizita, pozicioniranje seta u odnosu na svjetlo (prirodno ili umjetno), fotografiranje, odabir najboljih fotografija te njihovu obradu na računalu - pojašnjava Matejka i osvrće se na karijeru u marketingu za koju kaže kako joj je pomogla u ovome poslu.- Imam 14 godina staža u marketingu i šest sam godina paralelno vodila blog i radila u korporacijama na poziciji voditelja digitalnog marketinga. Moje marketinško iskustvo mi je zaista vrijedno u poslu jer znam kako klijenti razmišljaju, što očekuju od suradnika i kako funkcioniraju marketinške agencije. S druge strane, svjesna sam i negativnih strana marketinga na potrošače te od samog početka sa svojim čitateljima komuniciram iskreno i otvoreno, nastojeći izgraditi kvalitetan odnos i steći njihovo povjerenje. Sretna sam jer imam najbolje čitatelje na svijetu, koji mi drže leđa, dijele sa mnom svoje trenutke, pružaju mi povjerenje i, u konačnici, podržavaju me kupovinom mojih knjiga - zaključila je autorica kuharica.