Vinkovčanka Josipa Dragun molekularna je biologinja koja se trenutačno nalazi u Parizu, iako inače živi i radi u Freiburgu. U Pariz je došla sredinom svibnja, još dok su barovi, restorani, muzeji, galerije, trgovine i šoping centri bili zatvoreni, a većina Parižana u svojim kućama daleko od relativno praznih i iznenađujuće tihih ulica grada.- U kafićima se mogla samo uzeti kava za van tako da se sjedilo uglavnom uz Seineu ili na javnim površinama. Krajem petog mjeseca život se polako počeo vraćati u Pariz jer je otvaranje kafića i restorana bilo najavljeno za prvi tjedan lipnja, ali pod uvjetom da sr otvore isključivo terase i da postoji razmak između stolova. Cijelo vrijeme pratilo se stanje s brojkama zaraženih, policajci su patrolirali obalama Seine pazili da se ljudi pridržavaju preporučenog fizičkog razmaka, priča Josipa i dodaje da su vikende uglavnom provodili izvan Pariza u društvu prijatelja. Početkom lipnja, Francuska je i dalje bilježila pad oboljelih pa se, otvaranjem sve većeg broja trgovina, zatim muzeja i galerija, život počeo vraćati u "novu normalu".- Ljudi su jedva dočekali popuštanje mjera pa su se svi prilično opustili tako da je sličan scenarij u svim državama. Neki su prilično oprezni, dok se neki ponašaju kao da je virus nestao. Kad je fizički razmak u pitanju, imam osjećaj da je on oduvijek nepoznat u Parizu jer, što više asocira na Pariz, nego pune terase barova i restorana te stolovi udaljeni taman toliko da zabunom ne uzmemo piće s tuđeg stola, kaže Josipa i dodaje da je konstantno upozoravanje na važnost pridržavanja fizičkog razmaka neophodno. - Na svakom uglu se mogu naći upozorenja o držanju razmaka, pravilnom nošenju zaštitnih maski, dezinfekciji ruku... Na svakom ulazu u trgovinu stoji i osoba koja provjerava dezinficiraju li svi pravilno ruke i nose li pravilno masku. Maske su obvezne u javnom prijevozu, kao i u šoping centrima te pri ulasku u restoran, dok vas ne smjeste za stol jer je od nedavno dozvoljeno i sjedenje unutar restorana i barova, priča Josipa. Brojke oboljelih su, kaže, pod kontrolom, a više se stavlja pozornost na mjere opreza, nego na same brojke. Ne priča se o zatvaranju granica, restorana, trgovina i muzeja, već kako držati cijelu situaciju pod nadzorom. Molekularna biologinja tvrdi kako Pariz nikad nije bio ljepši nego sad - prvi ga je put vidjela bez turista i, kako sama kaže, nikad nije više uživala:- Imate osjećaj kao da je grad samo za vas, divota. No, granice su od 15. lipnja ponovno otvorene tako da se očekuje i dolazak turista. Zapravo, sad je idealno vrijeme za posjete galerijama i znamenitostima jer nema gužvi i možete u potpunosti uživati u svemu što Pariz nudi, kaže i dodaje da su brojne tvrtke tijekom lipnja počele vraćati zaposlenike u urede, uz poštivanje mjera opreza. Pitali smo Josipu i planira li dolazak u Hrvatsku tijekom ljeta:- Hrvatska mi je u planu u kolovozu, ako sve bude kako treba. Imam par tjedana godišnjeg odmora pa bih dio trebala iskoristiti za Španjolsku i Francusku, a dio za Hrvatsku, što jedva čekam!