Malo toga može se usporediti s užitkom koji donosi jutarnji ritual uz šalicu omiljene kave u kojoj uživamo u udobnom ambijentu koji smo osmislili baš po svojoj mjeri. I pritom nam je kod izbora kave jednako važna i njezina aroma i intenzitet kojim nas razbuđuje, kao što volimo znati i da je uzgojena i ubrana pod budnim okom lokalnih uzgajivača kave koji o svakom zrnu brinu s jednakom pažnjom koji mi pridajemo svom ritualu.Nije neobično da nas u tim trenutcima razbuđivanja, kad smo još između sna i jave, prvi gutljaj omiljene kave povede na uzbudljivo putovanje. Već odavno znamo da okusi poput Proustovih Madeleine kolačića imaju čarobnu moć otkriti daleke svjetove i probuditi sjećanja, a danas je to važnije nego ikada jer smo za otkrivanje novih mjesta i avantura kroz putovanja zakinuti.Putovanja nedostaju i Darku Kontinu, jednom od najmaštovitijih gastro - znalaca koji spretno spaja okuse u uzbudljive priče.- Naravno da mi nedostaju putovanja. Često sam odlazio u susjedstvo na jednodnevne ili vikend izlete, a i u posjet prijateljima koji žive vani. Puno je lijepih mjesta na svega par sati od Zagreba, a do kojih sada ne možemo doći, priča Darko, dodajući kako su gastro - ture sastavi dio njegovih putovanja te jedan od ključnih razloga za izbor lokacije za sljedeće putovanje.Kao i kod kreiranja recepata, pokreće ga radoznalost i želja da isproba što više različitih jela, namirnica i njihovih kombinacija, a najviše ga se dojmio New York koji pršti od boja i okusa.- To je grad koji je bio dio svih mojih snova još otkad sam bio klinac. Grad u koji se još uvijek želim i planiram preseliti, i barem nekoliko godina živjeti tamo. To je grad koji ne vjerujem da ikoga može ostaviti ravnodušnim pa tako nije niti mene i prva mi je na listi destinacija kojoj se vraćam, priča Darko.U planu mu je i Tajland i još par dalekih destinacija, a kad već ne možemo putovati fizički, zaključili smo da će nas razveseliti i putovanje okusima, inspirirano novom limited edition kavom Aged Sumatra iz Nespresso linije Master Origins.Aged Sumatra kava je neodoljivih drvenastih nota koje podsjećaju na šumovite obronke zelene Sumatre te bogate baršunaste teksture, začinjena kompleksnim notama kakaa i slatke karamele. Uz Darkov Madeleine kolačić lako će nas povesti na putovanje u zemlju u kojoj uzgoj i berba kave nisu samo dio svakodnevnog života nego nešto puno više – njezina povijest. Baš kao što i recepti koje Darko kreira traže preciznost, maštu i prstohvat strasti, takav pristup zahtjeva i kava Aged Sumatra. Njezina je prerada toliko precizna da cijeli proces traje čak tri do pet godina.Kao jedna od prvih zemalja u svijetu po proizvodnji kave, Sumatra u Indoneziji poznata je po kvalitetnim zrnima kave koja pružaju jedinstvenu kombinaciju tijela, intenziteta i okusa. Visoko na obroncima planine Gayo, u provinciji Aćeh na otoku Sumatra, grupe spretnih uzgajivača kave potvrđuju svoju ekspertizu u neobičnom procesu giling basah. Ovaj se postupak sastoji od uklanjanja trešnje i pergamenta s vlažnog zrna kave, omogućavajući mu da lakše diše i da se suši. Tijekom sljedeće tri godine čuvana zrna se vlaže i suše u prirodnim ritmovima. Ovi majstori jako brinu o tome da stalnim prepakiranjem zrna kave osiguraju ravnomjerno starenje.Spajanjem indonežanske metode giling basah s pažljivim starenjem tijekom nekoliko godina razvija se prepoznatljiv profil Aged Sumatra kave. Nespresso linija Master Origins nastaje s posebnom pažnjom, koristeći vještine i znanje lokalnih proizvođača kave. Uz novu limitiranu Aged Sumatra kavu drvenastog profila i bogate baršunaste teksture, Nespresso Master Origins priziva na putovanja i u kapsulama India, Indonesia, Colombia, Nicaragua i Ethiopia.Slažemo se s Darkom kad kaže da su najbolja ona iskustva koja upiješ uz vrhunsku kavu na malom lokalnom trgu dok slušaš priče domaćeg čovjeka. Možda je to iskustvo koje trenutačno ne možemo doživjeti fizički, ali kombinacija Darkovog Madeleine kolačića uz Aged Sumatra kavu vrlo je blizu tome.Madeleine kolačići s tamnom čokoladom by Darko KontinSastojci:Priprema:Madeleine poslužite uz dehidrirani kokos i Nespresso Aged Sumatra kavu koju, već kako volite, možete pripremiti i kao kratki i kao dugi espresso, što je još jedna od prednosti kapsula Master Origins linije. Uživajte i otputujte okusima!