Ovogodišnji PINK DAY Zagreb u Laubi ponudio je bogat program: uz izlaganje ružičastih i jantarnih vina, ekstra djevičanskog maslinova ulja i ostalih delicija, održane su stručne radionice i Okrugli stol.Andrea Perkov, Aldo di Biagio i Sanja MuzaferijaFestivalu su prethodila dva dana radionica u Pupitresu – boutiqueu vinske kulture. U srijedu, 23. travnja, održan je masterclass mađarske vinarije Tamas Duzsi, poznate po čak 15 etiketa roséa, od svježih do kompleksnih odležanih vina. Dan kasnije predstavio se Zadar Wine Festival radionicom o vinima zadarskog vinogorja, koju je vodio sommelier Ivan Stibilik.Pogledajte šoping galeriju super kombinezona:Novost festivala bila je selekcija jantarnih vina, a njihov izbor i masterclass vodio je višestruki sommelierski prvak Josip Orišković. Uz njega su sudjelovali vinari i enolozi iz Vina Belje, Kleti Romić, Glavica, Katunar Wine Estate i Krauthaker.Poseban interes izazvale su radionice o roséima iz Hrvatske i Provanse, koje je vodila enologinja Nathalie Pouzalgues iz Instituta za istraživanje roséa.Zrinka Jelić Belinić i Nathakie PouzgaldesNa samom festivalu posjetitelji su mogli kušati više od 100 ružičastih vina, 15 vrhunskih jantarnih etiketa, pink koktele i najbolja hrvatska maslinova ulja u sklopu radionice Green in Pink.Okrugli stol o klimatskim promjenama u vinarstvu, pod pokroviteljstvom HGK, moderirao je Josip Orišković, uz sudjelovanje uglednih znanstvenika i vinara, uključujući doc. dr. sc. Jelenu Đugum i prof. dr. sc. Maju Telišman Prtenjak.Ovogodišnja zemlja partner bila je Italija. Članovi Consorzio Vini Bardolino predstavili su se na radionici pod vodstvom dr. Costantina Gabardija, zahvaljujući Talijansko-hrvatskoj gospodarskoj komori.Festival nije zaboravio ni na gastronomiju – vrhunski cvijet soli donijela je Solana Ramova, a za gluten-free zalogaje pobrinuo se brend KATA, dok je artizanski gelato Hyggis pružio slatko osvježenje.Za kraj, Nathalie Pouzalgues odabrala je pet najboljih hrvatskih roséa (Cmrečnjak, Medea, Green Captain, Bastian i Barun) te ih posebno pohvalila.Na tradicionalnom izboru najkreativnijih štandova, nagrađeni su: Dal Fleur među maslinarima, dok su među vinarima treće mjesto osvojila Vina Belje, drugo vinarija Rossi, a prvu nagradu, Riedel dekanter i butelju Angel Rock pjenušca, odnijela je vinarija Bastain.