Mnogi od nas čuvaju stare kuharice, bilježnice ili recepte svojih baka i prabaka, često pomalo požutjele od vremena. Svaki list nosi sjećanja mirise kuhinje, zvukove doma i trenutke dijeljene s obitelji. Pregledavajući te recepte, lako se osjećamo povezano s prošlim generacijama, a istovremeno potaknuti da isprobamo vlastite interpretacije.Ta ideja baza je dokumentarno-putopisne serije „Apetitlih“ koja kreće s emitiranjem u nedjelju, 23. studenoga 2025. u 16:50 na HRT1. Serijal vodi gledatelje vlakom nekadašnjim rutama Austro-Ugarske Monarhije, otkrivajući priče iza jela koja su oblikovala današnju kuhinju naših prostora.Mladi duo – glumica Vini Jurčić i chef Leo Jurešić – putuje kroz gradove i zemlje, razgovara s kuharima, povjesničarima i lokalnim stanovnicima te istražuje kulturne, povijesne, ali i osobne priče koje krije svaki tanjur.Pogledajte galeriju Vini i Leo putuju željeznicom, koristeći stare željezničke trase kako bi na autentičan način povezali prošlost i sadašnjost. Kroz svima dobro poznata jela – štrudlu i Kaiserschmarrn, bečki odrezak, doboš tortu i paprikaš – serijal prikazuje kako se tradicionalni recepti održavaju kroz stoljeća, ali i kako ih moderni kuhari interpretiraju na nove načine. Poseban vizualni izraz serije postiže se kombinacijom autentičnih snimaka putovanja vlakom, dinamične montaže, dron kadrova, arhivskih fotografija i animacija kolažnog tipa, koje gledateljima omogućuju da pripremu jela prate gotovo kao da su u kuhinji s protagonistima.Naracija Vini Jurčić i kulinarska strast Lea Jurešića dodatno približavaju priču, uz dozu humora i emocija koji bude nostalgiju, dok animacije prikazuju detaljne recepte iz povijesnih kuharica, čineći svako jelo iskustvom koje gledatelji mogu i sami isprobati kod kuće.Seriju je režirao Goran Ribarić, koji potpisuje i scenarij, a producirali su je Filip Trezner i Kim Kukuruzović iz produkcijske kuće Izvan fokusa.