\u201ePosao je \u010dokolatijera vrlo sli\u010dan kuharstvu - odabir vrhunske namirnice koje kroz autorske recepture sjedinjava u cjelinu koja donosi vi\u0161e od zbroja pojedinih dijelova. Sad smo se odlu\u010dili pomaknuti korak dalje u procesu proizvodnje \u010dokolade, \u0161to je vi\u0161e nalik vinarima koji iz gro\u017e\u0111a proizvode vino, jer \u010dokolada ima svoj terroir, ba\u0161 kao i vino. \u010cokolada se radi od sjemenki ploda drveta kakaovca kojih ima mnogo sorti i uzgaja se na gotovo svim kontinentima, \u0161to uvelike utje\u010de na okus koji \u0107e \u010dokolada imati, a na\u0161 je cilj u bean to bar \u010dokoladama sa\u010duvati i istaknuti ba\u0161 te posebnost i karakteristike sorti ili lokaliteta na kojima se uzgajaju. Vjerujemo da \u0107e nam takav pristup omogu\u0107iti vi\u0161e slobode u kreaciji te dati puno vi\u0161e kontrole nad proizvodnjom i finalnim rezultatima na\u0161ih gourmet \u010dokolada i pralina, ali i mogu\u0107nost ponuditi jedinstven proizvod drugim profesionalcima, kuharima i slasti\u010darima, koji imaju sli\u010dan na\u010din promi\u0161ljanja i pristup proizvodnji.\u201c objasnio je Stiv Kahlina, \u010dokolatijer TAMAN \u010dokolada.
Svjesni su da je u Hrvatskoj to jo\u0161 uvijek velikom broju kupca novina te su za po\u010detak odlu\u010dili iza\u0107i s nizom uvodnih, edukativnih serija, \u010dokolada kontroliranog podrijetla kako bi se svi zainteresiranim mogli bolje upoznati s konceptom terroira u \u010dokoladi te koliko sorte, podneblje i obrada kakaovca utje\u010du na finalni okus \u010dokolade. Uz same proizvode ide i edukativna podr\u0161ka te svatko tko kupi sve tri TAMAN bean to bar \u010dokolade iz serije dobiva pristup besplatnoj virtualnoj vo\u0111enoj degustaciji koju \u0107e voditi osobno Sanja Vladovi\u0107 i Stiv Kahlina, pokreta\u010di brenda TAMAN Artisan Chocolates.
\u201eZa razliku od komercijalnih \u010dokolada \u010diji je zadatak da konstantno donose prepoznatljiv proizvod te je dosljednost okusa bitna kvaliteta njihovog proizvoda, craft i specialty \u010dokolade kontroliranog podrijetla fokusirane su na kreiranje \u010dokolade u kojoj je sa\u010duvan i istaknut upravo taj jedinstveni karakter zrna iz kojeg je napravljena ili lokaliteta s kojeg dolazi.\u201c rekla je Sanja Vladovi\u0107, suosniva\u010dica TAMAN \u010dokolada, certificirana ku\u0161a\u010dica \u010dokolade. TAMAN bean to bar \u010dokolade za po\u010detak \u0107e se proizvoditi u ograni\u010denim koli\u010dinama, od maksimalno 120 komada po vrsti, a na tr\u017ei\u0161te \u0107e izlaziti u tematskim serijama, od kojih \u0107e prva, koja je upravo stigla na police odabranih trgovina, biti posve\u0107ena domovini kakaa, Srednjoj i Ju\u017enoj Americi, a koja donosi tri \u010dokolade izra\u0111ene od specifi\u010dnih kakao vrsta s tih lokaliteta:
"}, {"type": "p", "element": "
ECUADOR, Arriba National, 71%
"}, {"type": "p", "element": "
GUATEMALA, Alta Verapaz, 74%
"}, {"type": "p", "element": "
PERU, Sumaqao, 70%
"}, {"type": "p", "element": "
Nakon ju\u017enoameri\u010dke serije, slijedi serija \u010dokolada koje donose terroir s razli\u010ditih kontinenata (Ju\u017ena Amerika, Afrika, Azija) dok \u0107e se tre\u0107a serija baviti mikrolokalitetima unutar jedne zemlje. Na pitanje kako to da su se odlu\u010dili na pro\u0161irenje proizvodnje u ovim izazovnim vremenima odgovaraju:
"}, {"type": "p", "element": "
\u201eBean to bar proizvodnju planiramo ve\u0107 vi\u0161e od dvije godine, ulo\u017eili smo jako puno energije i vremena u to, otputovali u Ekvador, posjetili farme, u\u010dili sa samog izvora znanja o uzgoju, fermentaciji, i daljnjoj obradi kakaovca, te selekciji i testiranjima. Kad je u o\u017eujku krenulo zatvaranje gospodarstva i otkazivanje narud\u017ebi, kao i mnogi drugi, i mi smo bili u dilemi - \u0161to i kako, da li pauzirati proizvodnju ili ne? Pandemija nas je svakako usporila u na\u0161im planovima, jer utjecala je na cjelokupnu situaciju u svijetu, no ipak smo odlu\u010dili ne posustati, ne predati se okolnostima i vjerovati da se sav na\u0161 trud i strast ulo\u017eeni u ovaj posao zadnjih pet godina ne mogu tek tako ugasiti. Ostali smo u stalnom kontaktu s kupcima, trgovcima s kojima sura\u0111ujemo, kolegama kuharima i slasti\u010darima te se poku\u0161ali prilagoditi situaciji. Slu\u0161ali smo \u0161to na\u0161i kupci tra\u017ee od nas, uveli smo direktne narud\u017ebe, prilagodili recepture i proizvodne principe gourmet \u010dokolada kako bi im produ\u017eili rok trajanja bez da izgube na kvaliteti, te u kona\u010dnici, odlu\u010dili krenuti s mikro bean to bar proizvodnjom te kupcima ponuditi edukativne serije s obzirom na to da postoji veliki broj ljudi koji su \u017eeljni nau\u010diti vi\u0161e o \u010dokoladi i u\u017eivati u vrhunskim proizvodima, a trenutno im se ne nude na na\u0161em tr\u017ei\u0161tu. U ovoj situaciji svi \u0107emo biti vi\u0161e doma, bit \u0107e manje doga\u0111anja pa vjerujemo da \u0107e ljudi prepoznati vrijednost svega ovoga \u0161to smo im ponudili.\u201c hrabro i optimisti\u010dno poru\u010duju iz TAMAN \u010dokolada. Vi\u0161e informacija o ovim jedinstvenim proizvodima kao i gdje se mogu kupiti pote\u017eite na web stranicama www.tamanchocolates.com. \n\u00a0