Zemlja kontrasta. Tako bismo najlakše mogli opisati Peru. Smješten na zapadnoj obali Južne Amerike, destinacijaje to koja podjednako osvaja ljubitelje povijesti, pustolova, gurmane i one koji putuju u potrazi za prirodnim čudima. Ovdje pustinje započinju tik uz ocean, a more, iako na dohvat ruke, rijetko mami na kupanje zbog hladnih struja koje dolaze s juga. Od suhe i surove obale, preko veličanstvenih Anda pa sve do guste amazonske prašume, Peru je uistinu jedna od najčudesnijih zemalja. Osim prirodne ljepote, skriva i biljku za koju mnogi kažu da nosi tajnu dugovječnosti , tajnu koju su otkrili i u Bioandini, brendu koji jedini na tržištu nudi vrhunski aktivirani ekstrakt peruanske mace.Biljka koja nosi legenduVisoko u planinama Anda, u srcu Južne Amerike, raste maca , biljka koja se već tisućama godina koristi ukulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Ova otporna peruanska biljka, poznata i kao „peruanski ginseng“, prava je prirodna riznica hranjivih tvari. Iako je zapravo srodna brokuli i kelju, zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava ubraja se međunajcjenjenije adaptogene biljke svijeta. Macu su poznavali još stari Inke, koji su je štovali kao sveti korijen. Prema legendi, njihovi su je ratnici nosili u bitke kako bi obnovili snagu i izdržljivost, dok se u svakodnevnom životu smatralasnažnim afrodizijakom te prirodnom potporom plodnosti.– Generalni benefiti su pomoć pri prirodnom reguliranju hormona i općem balansu hormonske ravnoteže, reproduktivnog sustava, jačanju libida, smanjenju umora i iscrpljenosti, poboljšanju psihološke funkcije, opće podizanje energije i otpornosti na stres. Važnost posebne mikroklime Perua, rodnog mjesta samonikle biljke mace, te mineralima bogato tlo inadmorska visina od 4000 m dodatno pojačavaju kvalitetu ekstrakta biljke. To je jedna od samo nekoliko biljaka na svijetu koje opstaju na nadmorskoj visini većoj od 4000 metara – objašnjava Jelena Ferk, poduzetnica i direktorica tvrtke Bioandina. Najkvalitetnija maca dolazi upravo iz svoje pradomovine, peruanske regije Junín. U posebnim klimatskim uvjetima i na mineralima bogatom tlu nastaju i Bioandina proizvodi. Ono što ovu macu izdvaja je tradicionalni način uzgoja, bez uporabe strojeva i pesticida, te prirodan proces sušenja. Nakon iskapanja, korijen se suši na suncu, i to na istom polju na kojem je rastao, često čak i do mjesec dana. Zanimljivo je da se maca nikada nije konzumirala sirova. Domoroci su znali da takav oblik može sadržavati toksine i plijesni, pa su je uvijek termički obrađivali.Na taj se način čuva nutritivna vrijednost, ali i sigurnost konzumacije, princip kojeg i danas slijede najkvalitetniji proizvođači, baš poput Bioandine, koja je postala sinonim za najkvalitetniju macu na tržištu.– Bioandina koristi isključivo najkvalitetnije ekstrakte biljaka iz peruanskih Anda i Amazone, regija poznatih po svojoj netaknutoj prirodii ekološkom uzgoju na velikim nadmorskim visinama, što jamči izvornost i očuvanje svih nutrijenata i bioaktivnih tvari. Jedini na tržištu nudimo vrhunski aktivirani ekstrakt mace, u omjeru 15:1, što je jednako 3000 mg sirove mace, čime imamo najjači ekstrakt na hrvatskom tržištu. Ovdje svakako trebamo spomenuti naš bestseller od prvog dana, Crvena maca kompleks. Također, od prvog dana surađujemo s peruanskim partnerom koji brine i nadzire tradicionalni uzgoj Bioandina mace: od sadnje, berbe te kompletnog procesa sušenja u regiji Junín do prerade i atomizacije u glavnom gradu, Limi – objašnjava Jelena te dodaje kako u ponudi trenutno imaju tri vrste mace: Crvena Maca, Premium Mix Maca – kombinacija žute, crvene i crne mace, te Crnu Macu.Sjajni rezultatiIako maca djeluje snažno, njezino djelovanje nije trenutno. Riječ je o suplementima koji kroz vrijeme podržavaju tijelo iznutra, gradeći ravnotežu na prirodan način, a ključ je u dosljednosti.– Kako se radi o potpuno prirodnim suplementima, najbolji rezultati postižu se isključivo redovitim, dužim korištenjem, ali prvi rezultati mogu se osjetiti već nakon 2–3 mjeseca korištenja – dodaje Jelena te naglašava sve benefite korištenja:– Maca je adaptogena biljka koja na prirodan način, uz minimalno 2–3 mjeseca korištenja, potiče balans hormona, čime doprinosi redovitom ciklusu, smanjenju hormonalnih tegoba te pojačava energiju, libido i vitalnost organizma. Dodatak vitamina B6 i B12 pojačava njezinu učinkovitost.Tradicija koja ne blijediUzgajanje mace često je obiteljski posao u kojem stariji prenose znanje mlađima, a iskustvo se generacijama utkiva u svaki korijen. Zanimljivo je da su žene te koje u peruanskim zajednicama najčešće vode plantaže. One su vlasnice, čuvarice tradicije i “vladarice” polja, vjerujući u moć ženske energije i snagu biljaka koje dolaze iz zemlje.Kada pitate lokalne farmere u čemu je tajna njihova zdravlja i dugovječnosti, odgovaraju sa smiješkom i pogledom punim mudrosti: „Maca i alpaka – biljka za zdravlje, vuna za toplinu.” Upravo tu filozofiju njeguju i u Bioandini , približiti autentične i učinkovite supernamirnice iz Perua modernom načinu života. A maca, kraljica Anda, u tome igra glavnu ulogu.