Ovogodišnje najvažnije vinsko natjecanje na svijetu, Decanter World Wine Awards (DWWA), dobilo je novu zvijezdu bijelih vina, i to iz naše regije. Riječ je o slovenskom vinaru Jakončiču čija su dva bijela vina postigla veliki uspjeh. Bela Carolina 2012 postigla je ocjenu 95+ i osvojila zlatnu medalju, a Carolina Rebula 2013. je uz zlatnu medalju osvojila i platinum priznanje za najbolje slovensko vino u prestižnom razredu. To je prvi put da je sorta Rebula postigla takav svjetski uspjeh jer samo 0,4 posto svih prijavljenih vina osvoji platinasto priznanje. To potvrđuje i najbolji hrvatski sommelier i jedan od sudaca na DWWA, Siniša Lasan koji trenutačno vodi vinski podrum restorana Proto u Dubrovniku i jedini je Hrvat s međunarodnom A.S.I. Sommelier diplomom. Tom prilikom je izjavio: “Aljošu Jakončiča upoznao sam nedavno u Dubrovniku i u relativno kratkom susretu prepoznao sam da se radi o velikom vinskom entuzijastu, strastvenom vinaru i iskrenom čovjeku, što se uostalom prepoznaje u njegovim vinima. S vinima Jakončič sam upoznat od ranije. Radi se o vrlo ozbiljnim, kompleksnim vinima koja izvrsno pokazuju odlike terroira Goriških brda. Moje mišljenje o visokoj kvaliteti vina Jakončič potvrdila su se i na nedavno održanom ocjenjivanju Decanter World Wine Awards, gdje su Aljošina vina osvojila dvije zlatne medalje. Da ne bi sve ostalo samo na riječima struke, moram istaknuti da su vina Jakončič jako dobro primljena u restoranima te gosti izvrsno reagiraju na njih. Sve u svemu, vrhunski proizvodi, dobro opremljena vinarija i mlada energija zasigurno su dobitna kombinacija te iskreno čestitam obitelji Jakončič na trudu i ljubavi koju ulažu u svoja vina”. “Na postignuti uspjeh Jakončič vina osvrnuo se i sam Aljoša Jakončič: »Brand Carolina je ponos obiteljskog imanja obitelji Jakončič i za nas veliki napredak koji smo željeli potvrditi i sudjelovanjem na Decanter ocjenjivanju. Postignute medalje su za nas izvanredno priznanje, posebice platinasta medalja za Carolina Rebulu. Rebula, autohtona sorta iz slovenske vinorodne pokrajine Goriška Brda je uvijek bila smatrana kao manje vrijedna sorta. Mnogo truda je bilo potrebno uložiti u promjenu takve percepcije, da se zapravo radi o odličnom vinu i izuzetnoj sorti. Mi smo u Rebulu snažno vjerovali i niz godina marljivo radili dok je nismo doveli do perfekcije. Tako smo uspjeli steći vrhunsku kakvoću vina, koju možemo danas s ponosom ponuditi najzahtjevnijim poznavateljima vina. Također nam je izuzetna čast da smo s našim vinima prisutni u najboljim hrvatskim restoranima i da su nas hrvatski ljubitelji dobrih vina tako lijepo primili«.