1,5 litre crnog, suhog vina (idealni su Pinot Noir, Merlot ili Plavac Mali)
\n", "\n
200 ml soka od naran\u010de (svje\u017ee iscije\u0111enog, ako je mogu\u0107e)
\n", "\n
100 ml Brandya ili Konjaka (Opcionalno, za poja\u010davanje topline)
\n", "\n
2 naran\u010de (jedna narezana na plo\u0161ke, druga za koricu)
\n", "\n
4 \u0161tapi\u0107a cijelog cimeta
\n", "\n
12 komada cijelog klin\u010di\u0107a
\n", "\n
4 komada zvjezdastog anisa (za slatkastu i kompleksnu notu)
\n", "\n
4 mahune kardamoma (Opcionalno, za egzoti\u010dnu notu)
\n", "\n
3-5 \u017elica sme\u0111eg \u0161e\u0107era (prilagoditi vinu i osobnom ukusu)
\n"], "format": "unordered"}, "element": "
\n
\n
1,5 litre crnog, suhog vina (idealni su Pinot Noir, Merlot ili Plavac Mali)
\n
\n
\n
200 ml soka od naran\u010de (svje\u017ee iscije\u0111enog, ako je mogu\u0107e)
\n
\n
\n
100 ml Brandya ili Konjaka (Opcionalno, za poja\u010davanje topline)
\n
\n
\n
2 naran\u010de (jedna narezana na plo\u0161ke, druga za koricu)
\n
\n
\n
4 \u0161tapi\u0107a cijelog cimeta
\n
\n
\n
12 komada cijelog klin\u010di\u0107a
\n
\n
\n
4 komada zvjezdastog anisa (za slatkastu i kompleksnu notu)
\n
\n
\n
4 mahune kardamoma (Opcionalno, za egzoti\u010dnu notu)
\n
\n
\n
3-5 \u017elica sme\u0111eg \u0161e\u0107era (prilagoditi vinu i osobnom ukusu)
\n
\n
"}, {"type": "p", "element": "
Priprema:
"}, {"type": "p", "element": "
U veliki lonac ulijte crno vino i sok od naran\u010de. O\u0161trim no\u017eem (ili gulilicom za krumpir) uklonite samo naran\u010dastu koru s jedne naran\u010de (izbjegavajte bijeli dio \u2013 on daje gor\u010dinu). Nare\u017eite drugu naran\u010du na debele plo\u0161ke. Dodajte koricu, plo\u0161ke naran\u010de, cimet, klin\u010di\u0107e, zvjezdasti anis i mahune kardamoma (ako ih koristite) u lonac.
"}, {"type": "p", "element": "
Dodajte tri \u017elice sme\u0111eg \u0161e\u0107era. Stavite lonac na srednje nisku vatru. Klju\u010dno je da vino nikada ne smije proklju\u010dati. Ako proklju\u010da, alkohol \u0107e ispariti, a arome \u0107e se uni\u0161titi. Mije\u0161ajte dok se \u0161e\u0107er potpuno ne otopi.
Nakon \u0161to se \u0161e\u0107er otopi, smanjite vatru na minimum i ostavite vino da se lagano kr\u010dka (tek da se vide mali mjehuri\u0107i) najmanje 15 do 20 minuta. \u0160to du\u017ee stoji na toplom, arome su intenzivnije. Nakon 15 minuta, ku\u0161ajte vino. Ako vam je presuho, dodajte jo\u0161 \u017elicu \u0161e\u0107era. Ako vam fali arome, ostavite da se kr\u010dka jo\u0161 5 minuta.
"}, {"type": "p", "element": "
Maknite lonac s vatre i sada dodajte Brandy ili Konjak. To \u0107e poja\u010dati toplinu napitka, ali i sa\u010duvati alkohol, s obzirom na to da je vino bilo na vatri. Promije\u0161ajte.
"}, {"type": "p", "element": "
Procijedite vino kroz cjedilo kako biste uklonili sve za\u010dine i plo\u0161ke naran\u010de (ako \u017eelite bistro vino), ili ih ostavite unutra za rustikalni izgled. Poslu\u017eite vru\u0107e u kerami\u010dkim \u0161alicama ili staklenim \u010da\u0161ama otpornima na toplinu, ukra\u0161eno svje\u017eom kri\u0161kom naran\u010de i \u0161tapi\u0107em cimeta.