Naslovnica
Moda
Beauty
Lifestyle
Green
B&H 360
Diva insider
Gourmet
Specijali
Brzi kolač s orasima i cimetom: Sočan starinski desert koji miriše na blagdane
Idealan za posluživanje uz popodnevni čaj ili kavu, gotov je za samo 15 minuta pripreme.
<p>Ovaj starinski kolač dokazuje da najjednostavniji recepti često kriju najveću čaroliju. Korištenje kuhanog krumpira umjesto dijela brašna čini ga nevjerojatno sočnim, dok kombinacija cimeta, klinčića i oraha trenutno pretvara vaš dom u najtoplije utočište. Idealan za posluživanje uz popodnevni čaj ili kavu, gotov je za samo 15 minuta pripreme.</p><p><strong>Sastojci (za manji protvanj / cca 12-16 komada):</strong></p><p>300 g kuhanog krumpira<br/> 200 g glatkog brašna<br/> 150 g šećera (bijelog ili smeđeg)<br/> 3 jaja<br/> 100 ml ulja<br/> 1 vrećica praška za pecivo<br/> 100 g mljevenih oraha<br/> 1 žličica cimeta<br/> 1/2 žličice mljevenog klinčića<br/> korica limuna</p><p><strong>Priprema:</strong></p><p>Skuhajte krumpir u ljusci, ogulite ga i još toplog dobro ispasirajte (kao za pire). Ostavite sa strane da se blago ohladi. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljevene orahe i sve začine (cimet, klinčić, koricu limuna).</p><p>U većoj posudi pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i udvostruči volumen. Postupno dodajte ulje i kratko miksajte dok se ne sjedini.</p><p>Smanjite brzinu miksera na najniže ili koristite špatulu. Postupno dodajte pasirani krumpir i lagano ga umiješajte. Na kraju, postupno dodajte smjesu suhih sastojaka i miješajte samo dok se sve ne sjedini. Pazite da ne premiksate.</p><p>Zagrijte pećnicu na 180°C. Manji protvanj (cca 20x30 cm) obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u protvanj, ravnomjerno je rasporedite i pecite oko 30 do 35 minuta.</p><p>Pustite kolač da se ohladi. Tradicionalno se poslužuje posipan šećerom u prahu. Za dodatnu zimsku čaroliju, kolač možete preliti jednostavnom glazurom od limuna (šećer u prahu pomiješan s malo limunovog soka i tople vode).</p><p><em><strong>Nova DIVA STYLE od 31. listopada na kioscima!</strong></em></p>
recept
cimet
kolač od oraha i cimeta
kolač