Ana Roš, glavna kuharica Hiše Franko, nevjerojatnim jelima upisala je Sloveniju na gastronomsku kartu svijeta. Bivša skijašica i plesačica koja nikada nije radila u restoranu studirala je diplomaciju i uspjela se prometnuti u najbolju cheficu na svijetu iako nikada nije pohađala nijednu kulinarsku školu, štoviše samouka je i prvi posao u kuhinji joj je bilo guljenje krumpira!– Najveći problem je što mladi ulaze u ovaj posao jer zamišljaju da će biti rock-zvijezde, a to baš ne ide automatski. Uvijek kažem to glasno: znaš li što je to raditi 18 sati dnevno čak i s 50 godina i biti odgovoran za 40 zaposlenih i 80 gostiju dnevno koji od tebe očekuju ništa manje od savršenstva – kaže Ana Roš.Nakon što je 2017. godine ponijela tu prestižnu titulu, njezin život preokrenuo se naglavačke. Nesuđena diplomatkinja koja je trebala raditi u Bruxellesu, odabrala je, kako sama kaže, postati dijelom najkritiziranijeg posla na svijetu i okušati se u svijetu gastronomije. Iako se to njezinim roditeljima, uglednoj slovenskoj novinarki i doktoru, nikako nije svidjelo.– Danas smo puno opušteniji kada nam djeca, primjerice, kažu da su homoseksualci ili biseksualci, ne radimo tragediju od toga. U to vrijeme ja kao perspektivna diplomatkinja odlučim odbaciti karijeru i poželim kuhati, to je za njih bio kao šamar – dodala je 49-godišnjakinja.Na naš intervju Ana je sletjela iz Dubaija gdje je držala predavanje pred čak 500 arapskih poslovnih ljudi o održivosti čija je svjetska ambasadorica. Plavuša kovrčave kose, zarazne životne energije i nezaustavljivog elana vrlo jasno zna što želi. Aktualna showbizz fama oko raznih kuhara i blogera baš joj i ne sjeda. No razumije povezanost seksa i hrane.– Mi smo doista jedno od najstarijih zanimanja na svijetu i mislim da moramo ostati skromni. Mi doista moramo guliti krumpire i mrkve, nije poanta biti dio mode i u centru pozornosti! Na kraju krajeva, na jedenje odlične hrane trošimo puno novca i vozimo zbog toga satima... Često cure idu na večeru i kažu: “Wow – to je bilo bolje od bilo kojeg seksa u mom životu” – pojasnila je Ana Roš.A taj užitak udaljen je samo četiri sata vožnje od Zagreba, u bajkovitom Kobaridu, u mjestu Staro Selo, gdje Ana živi i radi sa suprugom Valterom, koji je iskusni sommelier, te kćeri i sinom. U njihovu timu radi 40 ljudi od kojih je nekolicina iz Hrvatske. Između ostalog i najbolja slastičarka svijeta, Čakovčanka Maša Salopek.– Maša je vrlo inteligentna, vrlo motivirana, a to je u kuhinji vrlo bitno. To je u kuhinji presudno jer morate razmišljati svojom glavom. Ona se zna prilagoditi, ne radi ništa bez da pita i zato je jedinstvena – kazala je Roš.Anino omiljeno jelo?– Fuži s kokošjim mesom – tvrdi chefica.U Hrvatsku dolazi često, posljednji posjet bio je rezerviran za gastronomski festival održan u Rovinju, Weekend Food Festival koji je okupio vodeća imena svjetske kulinarske scene. Na panelu o položaju žena u kuhinji glavnu riječ vodila je Ana koja privatno jede vrlo malo!– Uvijek sam bila protiv prejedanja, dan započinjem kavom pa nakon treninga uzmem jogurt i jabuku – a kad sam pod stresom, nažalost, ponekad zaboravim jesti i do navečer. Uglavnom kuham radi djece koja, srećom, još uvijek žive sa mnom, moj 19-godišnji sin i 18-godišnja kći idu u srednju školu i trudim se da svakoga dana imaju jednostavan i brz ručak – kaže Ana.Ova proslavljena chefica ne može zamisliti život i bez svoje asistentice jer u danu nekada primi i do 17 zahtjeva za intervju i jednostavno nema vremena prolaziti kroz sve stavke.– Iskreno, onog dana kada prestanem biti znatiželjna prestat ću se i baviti ovim poslom, a nadam da se to nikad neće dogoditi. Živim svoje snove, imam veliki vrt, otvaram farmu u Istri. Kada vjerujete i imate snagu, možete uspjeti u svemu što želite – naglašava Roš.Ana trenutačno završava drugu knjigu koju je počela pisati za vrijeme karantene i, kako sama kaže, morala je većinu toga izmijeniti jer je u to vrijeme bila loše energije.– Vjerujem kada ste kreativni, svijet je pun mogućnosti. Najgora stvar koja vam se može dogoditi jest lockdown. A u Sloveniji on je sigurno bio jedan od najgorih u Europi. Tada nisam mogla ni raditi ni stvarati ni kreirati i sve što sam zapisala zvučalo je patetično – otkriva Ana.O raspravi koje je jelo hrvatsko, a koje slovensko kaže:– Imam dojam da smo kao muž i žena koji su predugo u braku! Toliko rasprave čiji je teran, gibanica ili kranjska kobasa, a zapravo nam je gastronomija vrlo slična, jednako raznolika. Kada zažmirim, zamislim da sam negdje na vašoj obali, pijem malvaziju i jedem svježu ribu s maslinovim uljem i istarske rajčice koje su u kolovozu slatke kao jabuke! A tek smokve – inače uvijek stavljam sol na desert, ali na istarske smokve ne moram jer su savršene – otkriva.Najbolji savjet je, dodaje, dobila od sebe same. Nakon svake kiše dolazi sunce njezina je životna parola, a to da ne vjeruje nikome prije nego sebi vjerojatno je i drži na svjetskom postolju gastronomije. Okušala se i u modi pa je sa slovenskom dizajnericom Mateom Benedetti napravila uniforme, majice, kabanice i kišobrane s njezinim potpisom. I baš zato nema ništa čudno u tome da je najbolja na svijetu.Štoviše, to se jasno vidi u činjenici da se njezine večere uredno rasprodaju doslovno u minuti!