Možda ste čuli za kulen. Možda ste ga i kušali. Ali znate li koja je razlika između slavonskog i baranjskog kulena? Zajedničko im je, znamo, da potječu iz istočne Hrvatske i jednako su neodoljivi, no jedna je glavna razlika. Baranjski kulen u sastavu ima bijeli papar, dok se slavonski oslanja isključivo na crvenu papriku, sol i češnjak. Oba dozrijevaju mjesecima, a najbolji su kad se režu pod kutom, u pravom društvu i – u pravoj regiji. Baranjski je kod kuće, a brojni proizvođači slavonskog kulena nalaze na područjima Valpovštine i Đakovštine, gdje ga se naziva i kulinom. Obje vrste kulena, kao i njima srodna slavonska kobasica, nose oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla u EU.A kako u Slavoniji i Baranji nema kuće bez kulena, nema ni jela bez (njegova) glavnog sastojka, mljevene baranjske paprike. Poput čarolije, spaja ona i začinjava ono najbolje od slavonsko-baranjske tradicije i gostoljubivosti - stara domaća jela. Pravila se ona od riječne ribe, peradi, četveronožaca s polja i ravnica, ili pak samo od tista, stoljećima su prehranjivala vrijedni narod ovog zlatnog podneblja. Mogli bismo o tome nadugačko i naširoko, ali već smo gladni pa predlažemo da naše favorite sami kušate u domaćoj atmosferi jednog od poznatih baranjskih restorana.Perkelt Naziv za jedno od onih - u loncu, nasred stola, u dobrom društvu. Bio riblji ili mesni, od štuke, soma, piletine ili čak pijetlovih testisa, nekad je bio jednostavno i hranjivo jelo koje bi uz minimalno mesa i puno tista nahranilo gladan narod s polja. Danas se najčešće onaj od smuđa ili soma služi s rezancima i slaninicom.Gdje ga kušati:Fiš-paprikašVatreno crveno, ljuto i mirisno. Sačinjeno od jednostavnih ali vrijednih sastojaka - baranjske paprike i najfinije riječne ribe - fiš paprikaš jedno je pravo iskustvo. Obavezno se kuha na otvorenoj vatri i u visećem kotliću u kojem se riba miješa sama, a služi se, pogodili ste, s domaćim rezancima.Preporuka:Grah u ćupuStari su Šokci kuhali grah na ovaj način iz praktičnih razloga - dok su obavljali radove u polju ili vinogradu. Grah u ćupu, zajedno sa slaninom, kobasicom, lukom i crvenom paprikom, kuhao se uz žar koja bi se samo prigrnula na jednu stranu posude, a sadržaj bi miješala toplo-hladna struja.Osim što ga možete kušati na Festivalu tista u Topolju, uz prethodnu rezervaciju rado će vam ga pripremiti:Jela od crne slavonske svinje i slavonsko-srijemskog podolcaOve autohtone pasmine svinje i goveda pripremaju se s posebnom pažnjom, a sve od suhomesnatih svinjskih proizvoda do perkelta od podolca možete kušati u sljedećim poznatim restoranima:Savjet plus: za koji se god specijalitet odlučili, tamburaška je glazba autentična zvučna kulisa ruralnih restorana s tradicijskom hranom, a poseban je doživljaj kad vam tamburaši na uho sviraju dok večerate. Razgalit će vam dušu petkom i subotom u restoranima Didin konak, Baranjska kuća, Citadela i Stari mlin. Ako se pak pitate što popiti uz tako aromatična jela i u tako veseloj atmosferi, od srca preporučujemo čašu zlatne graševine.