S dolaskom toplijih dana sve češće boravimo na otvorenome – terase i balkoni postaju nam produžetak dnevnog boravka, a piknici, roštilji i spontana okupljanja u prirodi pretvaraju se u društvene događaje sezone. A znamo, nema dobrog druženja bez finih zalogaja. Još ako su brzo gotovi, ne traže puno sastojaka i savršeno pašu uz svako piće – užitak je zagarantiran.Upravo takvi recepti posljednjih tjedana osvajaju društvene mreže: jednostavni, šareni, ljetni i stvoreni za dijeljenje. I ono najvažnije, ne zahtijevaju sate provedene u kuhinji.Zajednički nazivnik svih jela koja donosimo? Kvalitetni sastojci koji stvaraju bogate i uravnotežene okuse, a mi smo glavnu ulogu s punim povjerenjem dodijelili Vindijinim sirevima, jer kada je sir dobar, sve ostalo se samo posloži.Cheddar rolice sa šunkom i senfom Hrskave izvana, sočne iznutra – ove rolice nestaju sa stola brzinom svjetlosti. Klasična kombinacija šunke i senfa dobiva novo ruho uz Vindija Cheddar sir koji se topi savršeno i donosi blagu pikantnost.Sastojci:Priprema:Razvaljajte lisnato tijesto i premažite ga tankim slojem senfa. Posložite šunku i pospite naribanim Vindija Cheddar sirom. Zarolajte tijesto i narežite na kolutiće debljine 2 cm.Posložite na lim, premažite jajetom i pecite 15 do 20 minuta na 200 °C. Poslužite toplo ili hladno – savršeni su uvijek!Grilani sendviči s karameliziranim lukomSavršen spoj slatkoće karameliziranog luka i bogatog okusa Vindija Varaždinec sira čini ovaj sendvič pravim malim gurmanskim doživljajem kontinentalne Hrvatske. Izvrsna opcija za večernje druženje uz hladno piće.Sastojci:Priprema:Luk narežite na tanke trakice i pirjajte na maslinovom ulju uz dodatak šećera dok ne karamelizira. Napravite sendvič – na dvije kriške kruha stavite karamelizirani luk, nekoliko ploški sira i svaku poklopite novim kriškama kruha. Potom vanjske strane kruha premažite maslacem i sendviče tostirajte na gril tavi dok se sir ne otopi i kruh ne postane zlatno-smeđi. Poslužite uz svježu salatu ili kao samostalan zalogaj.Mini quiche s Dimekom i špinatomOve male pite pravo su iznenađenje – hrskave, kremaste i pune okusa. Vindija Dimek sir donosi onaj punomasni, topivi “taste” koji se sjajno veže uz povrće poput špinata.Sastojci:Priprema:Prhko tijesto izrežite i stavite u kalupe za muffine. Špinat kratko blanširajte i ocijedite. Pomiješajte jaja, vrhnje, naribani Dimek sir, špinat, sol i papar. Smjesu ulijte u kalupe i pecite 20-ak minuta na 180 °C. Poslužite toplo ili hladno, i uživajte u okusima!Bruskete s pečenim paprikama i tikvicamaBruskete su klasik ljetnih zabava, a ova verzija s pečenim povrćem i mekanim Vindija Emmentaler sirom donosi savršenu ravnotežu između jednostavnosti i elegancije.Sastojci:Priprema:Papriku i tikvicu narežite na trakice i pecite na roštilju ili u pećnici s malo ulja. Kruh narežite na kriške, prepecite i pokapajte maslinovim uljem. Na svaku brusketu stavite pečeno povrće i nekoliko komadića Vindija Emmentaler sira. Ukrasite listićima svježeg bosiljka i poslužite uz bijelo vino.Hladna salata s tjesteninom i pestom Ako tražite nešto lagano, a zasitno – hladna tjestenina s pestom i Vindija Gauda sirom savršen je odabir. Osvježava, puni energijom i gotova je za manje od 15 minuta.Sastojci:Priprema:Tjesteninu skuhajte al dente i isperite hladnom vodom. Umiješajte pesto, prepolovljene cherry rajčice i naribanu Vindija Gaudu. Po želji dodajte rukolu ili masline. Servirajte odmah ili rashladite – idealno za ponijeti na plažu ili piknik.Zaljubljeni u sir!qNakon što smo kušali svako od ovih jela, u kojima je sir glavni sastojak, možemo reći da smo se i sami zaljubili u bogatstvo okusa Vindijinih sireva. Uz dobro poznate favorite poput Varaždinca, Tilzita, Dimeka i Gaude, koji već imaju svoje vjerne obožavatelje, Vindijina ponuda proširena je i novim vrstama: Emmentalerom i Cheddarom.Osim što dolaze u praktičnim pakiranjima, savršenima za piknik ili roštilj, ovi sirevi svakom jelu daju poseban štih. Odličan su dodatak različitim platama, a zahvaljujući izvrsnoj topljivosti izvrsno pristaju uz tople sendviče, jela s tjesteninom, burgere, pizze, fondue ili klasični mac and cheese. Neizostavni su i u hladnim kombinacijama poput salata, sendviča i brzih zalogaja za van. Bilo da planirate roštilj u dvorištu, večernje druženje na terasi ili opušteni brunch s prijateljima, recepti s Vindijinim sirevima unose pravo ljetno raspoloženje kroz boje, teksture i okuse. Jedno je sigurno: kada ih jednom uključite u svoja jela, teško ćete ih više izostavljati.Sadržaj nastao u suradnji s Vindijom.