Split. Da je drugi po veličini grad u Hrvatskoj, gdje je smješten, kakvu klimu uživa i koliko nam je divnih pjevača i uspješnih sportaša dao, uglavnom svi znamo. No, manje je poznat podatak da je Split prošloga ljeta po posjećenosti turista nadmašio čak i Dubrovnik te tako postao najpopularniji grad u Lijepoj Našoj.U Split se iz dana u dan slijeva sve više turista, posebno u toplijem dijelu godine, a slobodan krevet gotovo je nemoguće pronaći. U prilog tome govori i činjenica da u centru Splita stan možete iznajmiti od rujna do lipnja. Ljeti će vas vlasnik zamoliti da odselite na periferiju jer dolaze turisti. Ovaj veliki turistički uzlet prati i sadržaj koji Split nudi posljednjih godina i zbog kojega postaje “in” grad i nama samima. Ne oslanjajući se više samo na šarm Dioklecijanove palače i šetnice Marjanom, u gradu su se otvorila i otvaraju se mnoga uzbudljiva mjesta, od vrhunskih restorana zapanjujućih interijera, malih, ali pomno osmišljenih butik hotela, originalnih koncept dućana i slastičarnica o kojima se priča.Spakirali smo kovčege i 400 kilometara južnije i tri i pol sata kasnije bili smo u tom famoznom gradu koji je privlačan i u proljeće. Između preporuka s lifestyle portala i magazina, pomiješanih s insajderskim dojavama samih Splićana koji sigurno znaju gdje se najbolje jede, a gdje se okuplja najbolja ekipa, nije bilo lako odabrati. No, prvo je trebalo naći krov nad glavom...Za mlađu ili manje zahtjevnu publiku tu je hostel Goli i bosi, no mi smo izdvojili dva dragulja u samom središtu grada, gdje se luksuz isprepliće sa stoljetnom poviješću.Hotel Marmont nalazi se unutar zidina Dioklecijanove palače. Luksuzno je opremljen te posjeduje čarobnu terasu i šarmantan caffe bar u lobiju koji je omiljeno okupljalište Splićana. Zgodne su njegove čajanke u pet uz Amandin tortu ili slane zalogajčiće.U neposrednoj blizini, na istočnom krilu Prokurativa, slavnog mediteranskog trga čiju je gradnju inicirao legendarni gradonačelnik Antonio Bajamonti koji je od malog Splita htio stvoriti moderan grad, nalazi se hotel Procurator 7. Smješten je u nekadašnjem stanu iz razdoblja Belle Epoque, a interijer inspiriran prošlošću Prokurativa, uređen najluksuznijim materijalima i restauriranim secesijskim namještajem, priča o slavnome trgu.Na jutarnju kavu dobro je uputiti se u najstariju gradsku kavanu Lvxor, na Peristil. Ovo je već dugi niz godina omiljena lokacija domaćih i stranih gostiju koji žele u miru popiti kavu i uz domaće kekse prolistati novine. Ovdje se održavaju i piano večeri, ali i večeri poezije. Ipak, najpopularnije su skale, stube na ulazu u caffe bar koje u toplijim danima, uz ukrasne jastučiće, postaju sa vršena zamjena za stolove i stolce. No, kava definitivno nije nešto što nas asocira na Dalmaciju, ali vino i ulje, i to maslinovo, jest. Najbolja domaća ulja čuvaju se u Uju, oil baru koji odiše domaćim ugođajem. Iako služe vrhunsku spizu, glavnu riječ ovdje vode ulja. Kušati možete različite sorte, svaki zalogaj upotpuniti uljem, sljubljivati maslinovo s hranom, pa čak i desertima. Samo nekoliko koraka dalje smjestio se Mazzgoon, restoran koji spaja lokalnu i internacionalnu kuhinju. Tako ondje možete kušati primjerice dalmatinski brudet s makarunima koje ekskluzivno za njih oko igle mota gospođa iz Žrnova na Korčuli, ali i burger s jadranskim kozicama. Posebnost je skriveni dvor unutar palače, savršena oaza mira.Jedno od najhvaljenijih mjesta u Splitu posljednje dvije godine jest Bokeria Kitchen&Wine, restoran inspiriran slavnom španjolskom tržnicom, oaza maštovitih i svježih obroka, što im omogućuje i (ne slučajna) lokacija između gradske ribarnice i pazara. U Bokeriji posebnu pažnju posvećuju i slasticama koje će, kako su nam prišapnuli, uskoro nuditi i u zasebnom prostoru. A kad već govorimo o slasticama, restoran Perivoj u Splitu postavio je ljestvicu vrlo visoko. Rajskom užitku prido nosi i lokacija – smješten je secesijskoj u Villi Tončić u središtu grada, a posebna je vrijednost perivoj na južnoj strani, pravo umijeće hortikulture s mirisnim i aromatičnim mediteranskim biljem, palmama, čempresima i bijelim ružama. A kad smo kod kolača, među najboljima u gradu su oni u Brasserie on 7 na splitskoj rivi. Ovdje, doduše, možete jesti i slano i slatko protkano francuskom notom, ali ponos su kolači: tart od limuna i meringa, torta od kikirikija i čokoladnog moussea... Impresivno zdanje je i Galerija Meštrović, muzej utemeljen u palači Ivana Meštrovića čija je prvotna namjena bila stambena. Danas se u fundusu nalazi dvjestotinjak skulptura i više od pet stotina crteža, a s obzirom na to da je riječ o vjerojatno najljepšoj terasi u Splitu, s pogledom na more koji ostavlja bez daha, ne čudi što se ovdje često održavaju luksuzni eventi i vjenčanja. Pa ako neočekivano budete pozvani na jedno takvo, prikladnu odjeću, ali i dar pronaći ćete u ID Concept Storeu. Riječ je o jedinstvenoj i ekskluzivnoj trgovini koja nudi kreacije domaćih modnih kreatora, ali i stranih etabliranih imena i to od dizajna odjeće, pa sve do luksuznih svijeća. Ukratko, ovdje ćete pronaći sve što je jednoj trendseterici potrebno, a nije lako odabrati samo jednu stvar.Get Get Get također neće razočarati. Izložbeno-prodajni prostor nudi proizvode koji nisu dostupni nigdje drugdje na području Splita. Izrađeni su u Hrvatskoj od domaćih autora, a napravljeni su u malim serijama ili su čak unikatni. A nakon šopinga valja predahnuti. Najbolje uz čašu vina i kakvu deliciju. U večernjim satima restoran Zinfandel s razlogom je jedan od omiljenih. Genijalan interijer, prigušena svjetla, svirka uživo, impresivna vinska karta i jelovnik s kojega je teško odabrati što ćete prije kušati, razlozi su što se klijentela vraća.Ako i niste za klasičnu večeru, čašu vina ne biste trebali odbili. Odmah pokraj nalazi se bar La Bodega koji je nakon Zagreba, Zadra i Dubrovnika dobio i splitsku inačicu, po mnogima najbolju. Vintage uređenje, domaći sirevi, najfiniji pršuti i bogata vinska karta ovo su mjesto smjestili na listu nezaobilaznih mjesta u gradu. Ondje bi se moglo pronaći još mnogo toga, no nažalost toliko stranica nemamo. Split je definitivno opravdao svoju novu titulu “hot” destinacije. A pritom ne mislimo na celzijevce.