Trenutno čitate

Na današnji dan rođena je Coco Chanel! Bešćutno je ostavljena u sirotištu, a tamo je naučila šivati

Na današnji dan rođena je Coco Chanel! Bešćutno je ostavljena u sirotištu, a tamo je naučila šivati

19.kolovoza 2019. u 09:56 coco
  • foto: Instagram
  • Podijelite članak

Rođena je u malom mjestu Saumuru 19. kolovoza 1883. godine, dakle prije dugih 136 godina.

Coco Chanel (1883. - 1971.) imala je kreativne snage najmanje za dva života - za njezin, i za život njezine produžene ruke, Karla Lagerfelda, koji njezine modne poticaje prevodi u Chanel za 21. modno stoljeće.

Otac nije imao volje brinuti o njoj pa ju je bešćutno ostavio u sirotištu. Redovnice su odlučile djevojčicu naučiti šivati, vjerovatno kako bi znala nešto raditi kada jednog dana ode iz samostana. Kako je bila vrlo talentirana, a i znala je ostaviti dojam na ljude oko sebe, posebno na muškarce, brzo je napredovala. Otvorila je trgovinu sa šeširima koja je toliko dobro poslovala da se ubrzo preselila u prestižni dio Pariza. Kako je vrijeme prolazilo promijenila je ime i nazvala se Coco (pravo ime joj je Gabrielle Chanel). Prema jednoj teoriji to ime je zapravo bio nadimak koji je dobila dok je kratko pjevala u kabareima, a po drugoj se radi o slovima (CC) koje je gledala na prozorima samostanskog sirotišta što ju je navodno inspiriralo na Coco. 

chanel

Coco je jedina modna dizajnerica koja se našla na popisu sto najutjecajnijih ljudi 20. stoljeća časopisa Time. Nije teško zamisliti što je sve kći pralje i putujućeg prodavača radne odjeće i rublja morala poduzeti da bi dosegnula te visine. Snađi se s onim što imaš, bila je početna modna formula Coco Chanel kad je staroj haljini razrezala poprsje i u njega kao plastron ubacila prednjicu muške košulje s kragnom i kopčanjem. U to su vrijeme žene još nosile korzete. Nosile su haljine u kojima nisu mogle disati, a još manje hodati, trčati ili raditi. Coco Chanel “skinula” im je korzete, kao i neke nepotrebne ukrase: velike perjem obložene šešire te odjeću vrlo jarkih boja. Rodio se tu androgini stil, sasvim suprotan utezanjima u korzete. Coco je oslobodila žensko tijelo, dopustila mu da nosi hlače, izmislila najpraktičniju stvar na svijetu poput male crne haljine i kostimića od rahlog tvida kojeg su do kraljevskih modnih visina uzdignuli ukrasni zlatni gumbi, u međuvremenu odbačeni kao kič.

chanel

Bila je to i ostala jedna od najkreativnijih simbioza stila 20. stoljeća, koja je, međutim, sve življa što su njegovi tvorci stariji.  U čemu je tajna otkriva sama Coco Chanel kad kaže: "Ja ne radim s modom, ja sam moda."

I nakon nje i nakon Lagerfelda Chanel stoga ostaje kao vječna modna vatra. O ovoj su se modnoj legendi snimali brojni filmovi. Jedan od posljednjih je Coco prije Chanel iz 2009. "Nije me toliko zanimala moda, koliko karakter ove iznimne žene", kaže redateljica filma Anne Fontaine. "Posebno me dirnula činjenica da je sve postigla sama. Ova djevojka iz malog francuskog sela, siromašna, neobrazovana, no nevjerojatne osobnosti, bila je mnogo ispred svog vremena." Chanel je odmah prepoznatljiv Ono što je najbitnije za film o jednoj od kraljica visoke mode, kostimografija, predaja je Catherine Leterrier, koja je radila sa redateljima poput Luca Bessona, Roberta Altmana i Ridleya Scotta. "Glavni cilj bio mi je pokazati kako je Cocoin život utjecao na Chanel stil. U modi, svaki dizajner ima svoju liniju, boju i materijale koje preferira, a Chanelovi su odmah prepoznatljivi. Karl Lagerfeld prilagodio je Chanel budućnosti, a ja sam išla unazad, dizajnirajući prve modele koje je Coco mogla smisliti i koji su utjecali na njezin stil. Najveći izazov bio je pokazati kontrast Chanel kreacija, njihove elegancije, jednostavnosti i fluidnosti sa modom 1900., svih tih vrpci, čipke, pera i volana.", otkriva nagrađivana kostimografkinja.

 

Ključne riječi

coco chanel