Trenutno čitate

Intrigantna povijest badića

Intrigantna povijest badića

25.srpnja 2016. u 08:00 badići

Od utega koji su žene nosile kako im se u vodi ne bi nadigla haljina za kupanje i pokazala gležanj ili, ne daj bože noga, do tangi i toplessa, kupaći kostimi imali su uzbudljiv, a katkad i kontroverzan put.

Naravno da je opće mišljenje kako je bikini izmišljotina 20. stoljeća, no mozaici dokazuju da su se u kupalištima starog Rima žene kupale u vrlo sličnoj odjeći, bandažama od traka koje su im jedva prekrivale grudi i intimne dijelove.

Kupaći kostimi tijekom povijesti imali su svoje “uspone i padove”. Dok u 19. stoljeću u Engleskoj nije postojao zakon koji bi zabranjivao muškarcima da se kupaju u javnosti goli, pa su rijeke i jezera bili puni golaća (zabranjeno je to tek 1860.), kršćansko ćudoređe globalno je bila najveća prepreka pokazivanju tijela koje je danas na plažama sasvim uobičajeno. Do 1670. u engleskim kupalištima i žene su se kupale gole da bi se to kasnije stubokom promijenilo.

Početkom osamnaestog stoljeća žene su se na plažama kupale u haljinama dugačkim do poda koristeći se čak utezima da se haljina plutajući ne bi podigla i otkrila noge. Stoljeće kasnije “moda za plažu” je procvala, a šetnice uz more postale su piste. Ipak, malo se njih doista kupalo, a na haljinama strogo propisanog izgleda pogledi su se napasali na lungomareu.  

badići

U viktorijansko doba izmišljene su “mašine za kupanje” – zapravo drvena kola s kabinom koja bi stajala u plićaku, tako da čedne dame što brže mogu šmugnuti u more. Krajem 18. stoljeća zavladala je pomama za mornarskim stilom, velikim ovratnicima, plavim, bijelim i crvenim prugicama, dok se početkom 19. počela nazirati – koža. Rukavi su se skratili, žene su se kupale u kraćim suknjama do listova, no u ovom su kostimu mogle slobodno plivati, a ipak je i dalje sve bilo pod kontrolom. Na to su na plažama pazili cenzori za ćudoređe...

Zatim su na red došle gege poput dimija koje su sezale do ispod listova, a onda je u 20. stoljeću sve otišlo k vragu. U moralnom smislu. Australka Annette Kellerman u Bostonu je održala svoju predstavu “Podvodna balerina”, verziju sinkroniziranog plivanja u staklenom tanku, odjevena u kupaći kostim kratkih rukava i nogavica koji je sasvim prianjao uz tijelo. Uhićena je zbog nepristojnog pokazivanja, no samo tri godine kasnije Harper’s Bazaar o takvom je kostimu pisao kao o najvećem modnom vrhuncu. Svim moralistima unatoč, kostimi koji prate liniju tijela i otkrivaju sve više i više postajali su put kojim je ovaj odjevni predmet krenuo... Prvo su “izvirile” ruke, noge do pola bedara i područje oko vrata. 1912. žensko je plivanje postalo olimpijski sport, a od 17 natjecateljica devet ih je nosilo badić poput onog Kellermanove.

badići

Naziv kupaći kostim skovan je 1915. u američkoj tvrtki Jantzen Knitting Mills koja je lansirala brend kupaćih kostima Red Divin Girl. U to se vrijeme mijenjaju i materijali; Speedo je 1920. promovirao prvi badić koji nije bio od vune. U tom i sljedećem desetljeću sve popularnije postaje na plažu dolaziti zbog sunčanja, a ne samo kupanja. Chanel je učinila osunčani ten popularnim, a Madeleine Vionnet 1932. dizajnirala je prvu haljinu s golim trbuhom. Prvu djevojku u dvodijelnom kupaćem vidjeli smo 1929. u ruskom filmu “Čovjek s filmskom kamerom”. Nakon toga sve kreće fast forward. Godine 1946. na modnom događanju u Parizu predstavljen je prvi bikini. Glasine kažu kako njegov kreator Louis Réard nije mogao naći manekenku koja bi ga htjela odjenuti pa je angažirao striptizetu Micheline Bernardini – u Italiji i Španjolskoj odmah je zabranjen.

badići

Veliku ulogu u populariziranju bikinija imala je glumica Brigitte Bardot, a u Americi svoj su obol dale i djevojke na kalifornijskim plažama u eri Beach Boysa. Tih je godina i Sports Illustrated na naslovnicu prvi put stavio djevojku u kupaćem da bi 70-ih jednodijelni kostim dubokog dekoltea, kakav je nosila Farrah Fawcett, postao standard. Na plažama Rio de Janeira i St. Tropeza pojavile su se tange, a u 1980-ima bikiniji postaju još oskudniji – ne slučajno u isto vrijeme u modu dolazi i brazilska depilacija. S krajem tog desetljeća dolazi era “Spasilačke službe” i jednodijelni badić koji više otkriva nego skriva promovirao je Pamelu Andersson i ona njega. I evo nas u novom tisućljeću kad je sve dopušteno. Vrhunci: tankiniji s likom Bude koji su izazvali proteste, Speedov revolucionarni materijal koji oponaša kožu morskog psa, burkini za muslimanke....

badići

Ključne riječi

moda badić kupaći kostim