Trenutno čitate

Nasmijana Šri Lanka

Nasmijana Šri Lanka

21.siječnja 2016. u 08:00 SRI LANKA

Začini, slonovi, spokoj hramova, tajanstvena priroda, no ništa ne nadmašuje sretne, nasmijane ljude...

Za promrzle i ostale kojima je dosta zime, moramo reći da je National Geographic u jednom času šrilankanske plaže proglasio najljepšima na svijetu (1600 km pješčane obale obrubljene palmama i  koraljnim grebenima), a treba naglasiti i da monsunski vjetrovi, bez obzira na to koje je doba godine, pušu tako da je kiša uvijek samo na jednoj strani otoka, a druga je sunčana i mirna. 

šri lanka

NAJSTARIJI GRADOVI

Civilizacija na Šri Lanki postoji više od 3000 godina tako da su ovdje neki od najstarijih gradova na svijetu: Anuradhapura, Polonnaruwa i Digamadulla. Njihove jednom sjajne palače, hramove i kazališta  sad je ipak zarobila džungla. Inače, Šri Lanka je bila prva azijska zemlja koja je imala vladaricu – Anulu od Anuradhapura koja je vladala od 47. do 42. godine pr. Kr.

šri lanka

FESTIVALI

Kad se u jednoj zemlji spoji toliko religija, slavljima nikada kraja – Šri Lanka jedna je od zemalja s najviše praznika i proslava na svijetu. U travnju je najvažniji festival u zemlji Sinhala – Tamilska Nova godina. U svibnju pada Vesak, najveći religijski blagdan kojim se slavi rođenje, prosvjetljenje i odlazak Bude. Ulice su okićene, nudi se hrana i piće. Na Kandy Esali možete vidjeti najbolje od šrilankanske glazbe, plesa i veličanstvene slonove. 

šri lanka

ČAJ I ZAČINI

Iako površinom mala, Šri Lanka je azijska zemlja s najvećom bioraznolikošću. Važan dio toga su i začini – ovdje mirišu cimet, papar, kardamom, muškatni oraščić, anis, a povijest otoka duboko je isprepletena s poviješću začina. Šri Lanku smatraju kolijevkom trgovine začinima. Središnje visočje idealno je pak za uzgoj visokokvalitetnog čaja. Šri Lanka je četvrti najveći proizvođač čaja na svijetu, a zanimljivo je što se on počeo uzgajati tek kad je zapadnim plantažerima bolest uništila kavu.

SRI LANKA

Ključne riječi

putovanje šri lanka