Trenutno čitate

Izložba fotografija Đure Janekovića u Milanu

Izložba fotografija Đure Janekovića u Milanu

2.kolovoza 2016. u 08:00 D.Janeković
  • foto: D.Janeković - Zagreb po noći (oko 1934. godine)
  • Podijelite članak

Izložba pod nazivom „Đuro Janeković- Hrvatski Fotograf, Europski umjetnik“ biti će predstavljena u nekadašnjoj crkvi, a danas izložbenom prostoru Akademije, „San Carpoforo“ te će trajati od 01. do 13. Kolovoza.

Važno je istaknuti kako je rad hrvatskog fotografa i europskog umjetnika, Đure Janekovića, do nedavno zapravo bio neprepoznatljiv unatoč tome što je Janeković u '20-tim i' 30-tim godina prošlog stoljeća, bio iznimno važan protagonist umjetničke scene u Zagrebu. Janeković je bio dokumentarist zagrebačkog svakodnevnog života, na svim razinama, od predgrađa do najreprezentativnijih ulica u gradu, od visokog društva, do onih koji su živjeli  na margini. Dok bismo na neki način, njegove pojedine fotografije, mogli nazvati i pretečom današnjih street style fotografija.  

D.Janeković

Brojne su institucije i udruge, talijanske i hrvatske, podržale ovaj vrijedan projekt te svojim doprinosom obogatile predstavljanje izložbe fotografija Đure Janekovića, koji se održava u Milanu, gradu koji predstavlja europski centar umjetnosti, dizajna, fotografije i mode.

D.Janeković

Nešto više o samom fotografu

Djuro Janeković počinje stvarati u prvom zlatnom razdoblju za fotografiju u Hrvatskoj – tridesetim godinama prošlog stoljeća.  Kao i njegovi suvremenici, poput čuvenog Toše Dabca, Janeković je djelovao i u sklopu Fotokluba Zagreb. Prve je fotografije objavio  1932. godine u časopisu Kulisa.  

D.Janeković

Snimao je ljude, a svijet oko sebe istraživao je prikazivanjem detalja, igrom svjetla i sjene. Zanimala ga je sportska, ali i modna fotografija, pa je spajajući te dvije strasti postao svojevrsni kroničar zagrebačkog života, fotografirajući modu ljudi na ulicama grada. Tako je nastala i čuvena “Dama s psom”

D.Janeković

Izlagao je u Beču, Münchenu, Buenos Airesu, Londonu, Oslu, Stockholmu, Amsterdamu, Debrecinu, Pragu, Varšavi, Sofiji i Zagrebu. Primio je brojne nagrade za svoje radove, među kojima je i istaknuta nagradu Camera Crafta 1938. godine. Među prvima se počeo baviti i fotografijom u boji.

D.Janeković

Ključne riječi

diva lifestyle đuro janeković