Trenutno čitate

Ivana Mišerić otkrila svoju omiljenu rekreaciju – trčanje

Ivana Mišerić otkrila svoju omiljenu rekreaciju – trčanje

27.travnja 2017. u 12:40 ivana
  • foto: tomislav valent
  • Podijelite članak

Najpopularnija hrvatska radijska voditeljica odradila je pokazni trening u OMEGA školi trčanja te dobila savjete o tehnici kako zadržati motivaciju kad splasne početnički elan

Najpopularnija domaća radijska voditeljica Ivana Mišerić posljednjih nekoliko mjeseci, uz naporne probe za TV show i svoju radijsku emisiju, pronalazi vremena i za redovitu tjelesnu aktivnost. Kako bi ostala u top formi, a istodobno svoje slobodno vrijeme provela u kvalitetnoj i djelotvornoj rekreaciji, posavjetovala se s iskusnim triatloncem, kineziologom Marcelom Zelenikom. Voditelj trenerskog tima u OMEGA školi trčanja Ivani je otkrio tehnike trčanja i dao svakako najpoželjniji savjet – kako ostati motiviran kada splasne početnički elan.

Ivana je izjavila:

Trčanje je moja velika sportska ljubav. Pokušavam biti redovita i bez obzira na vremenske uvjete uvijek pronađem vremena za vježbu i rekreaciju. Uz svakodnevne napore, trčanje mi je i određeni ispušni ventil. Preporučila bih svima redovitu tjelesnu aktivnost, a trčanje je zaista jedna od onih koje mogu provoditi svi.

ivana

Škole trčanja nisu bez razloga popularne svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Naravno, pravilna tehnika trčanja, zagrijavanja, vrste treninga, sve su dijelovi mozaika koji vas uče treneri u takvim školama, no one postoje i zbog lakšeg motiviranja. Ukoliko trčite u grupi i pogotovo ako je to obaveza koju plaćate, tada se i motivacija iznenađujuće brzo podiže.

Sljedeći korak je postaviti cilj. Nemojte živjeti u zabludi i za cilj si postaviti, samo, da izgubite pet kilograma u tri mjeseca. Cilj mora biti čvršći, jači, bolje motivirajući, pa je najbolje da si uz spomenuto mršavljenje kao cilj postavite istrčati jednu utrku od 5 ili 10 kilometara nakon par mjeseci treninga.

Učinite prvi korak i krenite. Vidjet ćete kako to dobro funkcionira. Osigurajte si odmor, jer odmor od treninga nije samo pitanje zasićenosti tjelesnim vježbanjem, nego i napora koje vaše tijelo trpi za vrijeme treninga. Ako se odmaraju Usain Bolt i Marija Vrajić, nema razloga da to ne činite i vi. Zato nemojte forsirati i riskirati ozljedu, posavjetujte se sa stručnjakom i osigurajte vašem tijelu vrijeme neophodno za oporavak. Ipak, ne zaboravite aktivno provoditi vrijeme van staze.

Internet je prepun različitih savjeta na temu trčanja i rekreativnog tjelesnog vježbanja općenito, no u potrazi za onime što vam treba uvijek morate paziti tko je izvor informacija i jesu li one uopće točne.

Zato prije bilo kakve odluke o treningu konzultirajte stručnjaka, ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema i svog liječnika, a tek onda se upustite u planiranje treninga.

Marcel Zelenika je rekao:

Temelj rada naše škole je učenje osnovne tehnike trčanja, što pretpostavlja pravilnu poziciju tijela, mehaniku pokreta i pravilno disanje. Ako ste u školu stigli bez ikakve kondicije, nemojte inzistirati na prejakim trkačkim treninzima, nego krenite s hodanjem ili kombinacijom kratkih trkačkih i hodajućih ruta, pa postepeno povećavajte trkači dio i smanjujte hodajući, sve dok ne steknete preduvjet da posve izbacite hodanje. U većini slučajeva već nakon mjesec dana redovitih treninga moguće je posve izbaciti hodanje iz treninga. Tek zatim slijedi lagano povećavanje vremenskog trajanja treninga, a rad na brzini dolazi tek kad se dostigne određena razina kondicije“, Trkački treninzi ne počinju prvim trkačkim koracima, nego kvalitetnim zagrijavanjem, baš kao što ne završavaju naglim zaustavljanjem i odlaskom kući, nego istezanjem.

 

Ključne riječi

trčanje

Komentari