Trenutno čitate

U Zagrebu održana prestižna međunarodna konferencija posvećena modi i vizualnoj kulturi

U Zagrebu održana prestižna međunarodna konferencija posvećena modi i vizualnoj kulturi

22.srpnja 2018. u 10:00 ttf
  • foto: Arhiva
  • Podijelite članak

Ova se konferencija usmjerila i na simbolički odnos mode unutar suvremene vizualne kulture

Zagreb je nakratko postao modna metropola Europe, okupivši vodeće europske znanstvenike s područja mode, modnog dizajna, povijesti mode i odijevanja te kostimografije, na prvoj međunarodnoj konferenciji Fashion, Costume and Visual Culture 2018. Domaćin te prestižne manifestacije bio je Zavod za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

ttf

Više od stotinu sudionika iz 23 zemlje svijeta prezentiralo je najnovija istraživanja i teorijske koncepte te je raspravljalo o najnovijim modnim trendovima u svijetu. A među njima su bili i vodeći stručnjaci na ovom području poput dr.sc Sarah Gilligan, Pamele Church Gibson, prof. Stelle Bruzzi, prof. Sandre Bischof, dr.sc Žarka Paića, dr.sc Katarine Nine Simončič i drugih. 
Za bogat program sa zavidnim brojem predavača, uz Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao suorganizatora, zaslužni su i School of Arts, Design & Computing, Hartlepool College iz Velike Britanije i renomirana britanska izdavačka kuća Intellect. 

ttf

Tako je hrvatska javnost od utorka 17. do četvrtka 19. srpnja 2018. godine imala priliku doznati sve novitete iz područja mode, modnog dizajna, povijesti mode i odijevanja te kostimografije. Tijekom konferencije iznijeti su rezultati istraživanja, te su raspravljena ključna pitanja kroz teorijske rasprave i studije slučaja. Također ova se konferencija usmjerila i na simbolički odnos mode unutar suvremene vizualne kulture. 
A domaćinstvom konferencije Zagreb se dodatno istaknuo na modnoj karti Europe. Naime, zanimljivo je da se ova konferencija po prvi puta organizira u Hrvatskoj. 

ttf

Sljedeća će se konferencija održati u Lille-u u Francuskoj, a 2020. godine u Wellingtonu u Novom Zelandu.
Znanstvenici i predavači na području teorije i povijesti mode, koji su izlagali u Zagrebu moći će svoje ideje i istraživanja publicirati u mnogobrojnim časopisima britanskog respektabilnog izdavača Intellect Publishing, koji je ujedno i suorganizator, uključujući časopis Film, Fashion and Consumption što će dodatno pridonijeti vidljivosti i popularizaciji ovih tema u znanstvenoj javnosti.  

Ključne riječi

moda TTF