Trenutno čitate

Snažne društvene poruke u kolekcijama dizajnera nove generacije

Snažne društvene poruke u kolekcijama dizajnera nove generacije

26.listopada 2018. u 11:21 twins
  • foto: DIVA.HR
  • Podijelite članak

Četvrtu večer Bipa FASHION.HR-a obilježile su četiri sjajne revije mladih dizajnerskih snaga i moda s porukom. Aktivizam je bio zajednički nazivnik kolekcija koje su na pisti predstavili modni dvojac TWINS, dizajnerica Jelena Holec, londonski brand hrvatskog podrijetla Staša Design te modni duo KLISAB.

Da je moda prije svega stav, a tek onda umjetnost odijevanja, dizajneri nove generacije pokazali su jučer svojim revijama koje komuniciraju njihove poruke o aktualnom društvenom trenutku. Što su predstavili na pisti iz prvog reda pratila su poznata modna imena i ljubitelji mode: Nevena Rendeli Vejzović, Antonija Blaće, Bojana Gregorić Vejzović, Nenad Korkut, Miran Kurspahić, Anita Dujić, Nina Mia Čikeš, Borna Rajić, Ana Maria Ricov, Marija Kulušić, Nikola Beban i brojni drugi.

Večer su otvorili popularni TWINS-i, pod pokroviteljstvom branda CCC, znakovito inspirirani idejom slobode. Poznati po tome što su svoje modno stvaralaštvo posljednjih godina posvetili društveno-političkoj tematici, Damir Begović i Domagoj Štimac novu su kolekciju za jesen/zimu prikazali kao hibrid prošlosti i budućnosti, koja svojom damskom estetikom priziva duh 60.-ih godina prošlog stoljeća.

twins

Kolekcija donosi ženstvene odjevne komade poput uskih pencil ili mini suknji do suknji punog kruga, oversize kapute koji dolaze u nekoliko dužina, zimske kostime, odijela i majice sa snažnim porukama o društvu danas.

twins

Novost ove sezone u kolekciji su i muški komadi, odijela, majice s porukom te kaputi, a reviju su otvorili komadima u bojama hrvatske zastave izrađenima u potpunosti od vunenog zimskog štofa. Nova preokupacija ovih mladih dizajnera je predstaviti kolekciju u kojoj modni dizajn može djelovati aktivistički te osvijestiti i educirati publiku o bitnim problemima današnjice u Hrvatskoj.

twins

Nakon TWINS-a, londonska dizajnerica hrvatskog podrijetla Staša Randall predstavila je kolekciju brada Staša Design pod nazivom Equality.

stasa

Staša je željela prikazati jednakost i naglasiti ravnopravnost u modi i životu svih žena koje dolaze iz različitih miljea. Ideja dizajnerice bila je spojiti tradicionalno i suvremeno pa je upravo zato posebnu pažnju posvetila odabiru materijala, samoj izradi odjevnih komada, a ponajviše detaljima kojima je obogatila novu kolekciju.

stasa

Minimalistički kimono, mantili, haljine, hlače te bluze samo su neki od upečatljivih komada iz kolekcije s kojim se prvi put predstavila na modnoj pisti Bipa FASHION.HR-a.

stasa

Modna dizajnerica, Jelena Holec za novu kolekciju inspiraciju je pronašla u životu i vladavini ruske carice Katarine Velike, koja je poznata po tome što je bila korak ispred svog vremena. Holec je posebnu pažnju posvetila spoju elemenata dvorske, ali i svjetovne odjeće ukomponirane s današnjim trendovima.

jelena

Njezinu novu kolekciju zanimljivom čini slojevitost, zagasite boje i poigravanje s teksturama, a fragmenti skulptura, grafika, crteža i uporabnih predmeta poslužili su kao baza za dizajniranje uzoraka na tkaninama.

jelena

Zanimljivu modnu večer zatvorio je dizajnerski dvojac KLISAB koji se kao i uvijek dosad osvrće na aktualne procese današnjice. Znakovito, u ovoj kolekciji KLISAB su u potpunosti izostavili hlače.

klisab

Kroz povijest odijevanja žene su preuzele hlače od muškaraca kako bi izrazile svoju emancipaciju i zadovoljile potrebe novih uloga. KLISAB ovom gestom kao da poručuju kako žena, kad je snažna na način na koji to svjedočimo danas, ne treba elemente muškog odijevanja jer svoju snagu gradi iz ženstvenosti, a izražava ju noseći suknje i haljine.

klisab

Njih su izradili u teškim, toplim materijalima – pamučnoj scubi, vunenim štofovima, taftinu, popelinu, impregniranom vodonepropusnom pamuku i viskozi. KLISAB ženu u kolekciji zima 18/19 vide u dominantnoj crnoj boji, uz pojavljivanje zagasitih tonova zelene, bordo i crvene. Linije su pročišćene, ravnih silueta s naglaskom na pokretu odjeće u donjim dijelovima. Ni dekoracije na odjeći nisu lišene svrhovitosti, resice i metalne perforacije tu su i da naglase kretanje odjeće, a trake i šal ovratnici štite od hladnoće.

klisab

Uz odjeću, KLISAB ove sezone predlaže popularne modele torbi, sada u novim bojama - lakiranoj crnoj i crvenoj, nijansama zelene, bordo i sive, a predstavljaju ih u novim veličinama, kombinacijama s kožnim remenjem, te mini model torbe za nošenje oko vrata.

klisab

Nakon četiri sjajne revije dizajnera nove generacije, u petak se program Bipa FASHION.HR-a nastavlja revijom doajena ženske večernje mode – Ivice Skoke, koju će predstaviti pod pokroviteljstvom branda Perwoll. U samom finalu tjedna mode, u subotu, na rasporedu su revije Marine Design, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Ana Marie Ricov, branda Mateyaneira te slavljenička revija Ivice Klarića.

Ključne riječi

bipa fashion.hr