Trenutno čitate

Posjetitelji uživali u 'živim' legendama Istre uz malvaziju i cukerančiće

Posjetitelji uživali u 'živim' legendama Istre uz malvaziju i cukerančiće

4.lipnja 2019. u 13:50 fashion guru

Cilj ovog projekta je da se posjetiteljima približe jedinstvene priče i legende Istre kroz maniru storytellinga

Ruta Putevima štrigarije u središnjoj Istri, održana je krajem svibnja u sklopu integralnog prekograničnog kulturno-turističkog projekta "Živa coprnija – Živa štrigarija", Interreg Slovenija Hrvatska 2014.-2020.

Interaktivna tura je započela u Pazinu, ispred Kaštela gdje su izvođači uprizorili legendu o nastanku Pazinske jame i divu Banu Dragonji. Posjetitelji su se također imali priliku upoznati s legendom o štrigama i krsniku u Katunu Lindarskom, gdje su isprobali poznate pazinske cukerančiće uz čašu malvazije i druge istarske delicije koje je pripremila obitelj Šajina iz agroturizma Ograde. 

fashion guru

Nakon toga je slijedio odlazak prema Žminju gdje je uprizorena legenda o orku i morama. Put je posjetitelje vodio dalje do slapa Sopot gdje su saznali sve o vilama koje su sagradile Arenu i nestašnim Macmalićima, dok se u Pićnu uprizorila legenda o sv. Niceforu i trnoplesarima. Višesatna interaktivna tura s elementima zabave i edukacije završila je u Gračišću, ispred crkve Majke Božje na Placu.

fashion guru

Kroz izvedbu Istra Inspirita, projekta koji se provodi unutar IRTA d.o.o., uprizorene su legende središnje Istre kroz interpretacijski pristup oživljavanja mjesta. Cilj ovog projekta je da se posjetiteljima približe jedinstvene priče i legende Istre kroz maniru storytellinga, a što se prema reakcijama posjetitelja uspjelo postići. Događanje je organizirala Udruga Val kulture u suradnji s Irta doo - Istra Inspirit.

Ključne riječi

istra štrigarija