Trenutno čitate

Počela je rapska blagdanska čarolija

Počela je rapska blagdanska čarolija

10.prosinca 2018. u 09:20 rab
  • foto: promo
  • Podijelite članak

Mađioničari, pantomimičari, radionice izrade božićnih kolača, klizalište na otvorenom i adventske kućice s lokalnim delicijama samo su neki od brojnih razloga zbog kojih biste ovog Adventa trebali posjetiti otok Rab

Grad Rab koji iduće godine slavi 130. obljetnicu organiziranog turizma, dio je otoka Raba, najpošumljenijeg otoka na Jadranu uz Mljet, najsunčanijeg uz Hvar, a ima više od 300 izvora pitke vode i jednu svjetski poznatu izvornu slasticu, poznatu rapsku tortu. Taj čarobni grad, unatoč svim izazovima dislociranog života na otoku, ima sve više mladih koji mu se, nakon završetka školovanja, vraćaju i zasnivaju obitelji.

rab

„Baš se ove godine možemo pohvaliti činjenicom da je broj upisane djece u vrtić najveći dosad pa smo otvorili jos jedno područno odjeljenje. To su naše slatke brige, ulaganja u naše najmlađe, a imamo i dosta mladih koji su željni i druženja, zato i organiziramo naš Advent.“, istaknuo je prvi čovjek Raba, gradonačelnik Nikola Grgurić. Rođen u Berlinu, u kojem je i određeno vrijeme živio s roditeljima, nikad više ne bi, kaže, otok zamijenio velegradom. Zato ga posebno veseli Advent na čijem je otvorenju ove godine uživao sa svojim sugrađanima i gostima.

rab

Program otvorenja počeo je u prijepodnevnim satima na Trgu sv. Kristofora i bio je posvećen djeci. Mađioničari, pantomimičari, gutači vatre i animatori Carpylanda cijelo su jutro zabavljali najmlađe koji su, osim pjevanja i plesanja, uživali i na različitim radionicama. Djevojčice su posebno bile oduševljene oslikavanjem lica, popularnim face paintingom, a dječaci akrobatima, no podjednako su marljivo pripremali božićne kekse u kulinarskoj radionici za djecu.

rab

„Valjali su tijesto, oblikovali ga različitim kalupima, ukrašavali i pekli uz pomoć naših kuhara, a mogli su ih poslije, u posebnim kutijama, i odnijeti kući. Među djecom ima puno potencijala za buduće slastičare, uostalom rapska torta svjetski je poznata izvorna slastica i vidim da će ih u budućnosti biti još mnogo s obzirom na iskustvo koje djeca pokazuju u izradi keksića.“, rekao je Dario Lide, kuhar iz kulinarske akademije Majstor kuhar.

rab

Djeca su od kuhara dobila još jednu pohvalu, ali ovaj put ne za ono što su kuhali, nego za ono što su jeli. Naime, kuhari su pripremili 300 degustacijskih porcija kvarnerske maneštre od povrća.

„Riječ je o varivu od ječmene kaše, nešto slično grahu s ričetom na kontinentu, samo pod utjecajem Italije ovdje se u to jelo stavljaju kukuruz i pesto od slanine te je tipičnije za ovaj dio Hrvatske, Kvarner i Istru. Iskreno me iznanadilo to što je svako dijete došlo po svoju porciju i stvarno su jeli povrće. Znači da imaju zdrave prehrambene navike, što je izvrsno“, oduševljeno je istaknuo kuhar Dario Lide. Roditelji su uživali kao i njihova djeca, posebice zato što je u gradu bilo ugodnih 12 stupnjeva.

„Oduševljeni smo! Ove je godine stvarno sve dobro organizirano za djecu - klizalište je odlično i veliko, mađioničari i pantomimičari su izvrsni, sve je super!“, komentirala je jedna mama.

Cijeloga je dana klizalište, nekoliko desetaka metara od mora, bilo prepuno, što je bila velika radost za djecu i mlade. A nakon poslijepodnevnog odmora mnoštvo se slilo na Trg Municipium Arba na kojem su se smjestile adventske kućice s najfinijim blagdanskim delicijama, kao i velika pozornica na kojoj je odličan dvosatni koncert održao popularni Neno Belan sa svojim Fiumensima.

rab

„Nevjerojatno pozitivna atmosfera. Rab oduvijek volimo, a poseban nam je doživljaj zima na otoku. Advent je čaroban, bili smo i prošle godine, a ove smo došli odmah na otvorenje i zbog Nene Belana kojeg jako volimo.“, otkrila je vesela skupina gostiju iz Slovenije koja je pjevala i plesala od početka do kraja koncerta. „Iako smo već svirali na Rabu, ovo je prvi put da smo na otvorenju Adventa. Uživali smo zajedno s rasplesanom i raspjevanom publikom. Grad je stvarno poseban u ovo blagdansko vrijeme.“, rekao je Neno Belan. Najljepši otočni advent ove je godine zaista zablistao u punom sjaju, a Rabljane i njihove goste, sve do iza Nove godine, očekuje bogat adventski program, prepun dobre glazbe i atraktivnog sadržaja za sve generacije.

Ključne riječi

advent