Trenutno čitate

Kad se spoje vino i dizajn: Linija nakita arhitektice Violete Beljić Kušić

Kad se spoje vino i dizajn: Linija nakita arhitektice Violete Beljić Kušić

3.lipnja 2019. u 11:58 sanja
  • foto: rene karaman
  • Podijelite članak

Violeta Beljić Kušić smatra da je u modi nerijetko prisutna uniformiranost i bezizražajnost te da su nužni pomaci u osobnost, individualizam te avangardu, da moderno ne bi bilo - pomodno

U zanimljivom, multifunkcionalnom prostoru Avant Garden prošli je tjedan održano 3. izdanje projekta WINE & DESIGN iza kojeg stoji novinarka i urednica, spisateljica i osnivačica PINK DAY festivala, Sanja Muzaferija. U WINE & DESIGN-u  sudjeluju uvijek novi suradnici i sudionici, a uključuje grafički i produkt dizajn, arhitekturu, modu, nakit. Održava se povremeno, a uvijek je, naravno, u sve uključeno fino vino.
Ovog puta su se u WINE & DESIGN–u pred mnoštvom gostiju, članicama udruge WOW i drugim ženskim društvima te medijima spojili arhitektura, nakit i vino - uz predstavljanje novog dizajnerskog branda - V&VI art lab autorice Violete Beljić Kušić
WINE & DESIGN je tako javnosti prvi puta ekskluzivno predstavio V&VI art lab i na licu mjesta provjerio postoje li limiti u korištenju materijala za nakit.
Arhitektica po zvanju, umjetnica po vokaciji i WOW simaptizerka – Violeta Beljić Kušić smatra da je u modi nerijetko prisutna uniformiranost i bezizražajnost te da su nužni pomaci u osobnost, individualizam te avangardu, da moderno ne bi bilo - pomodno. Stav i koncepciju dokazuje svojim atraktivnim i posebnim nakitom. Kad je riječ o tome, možda nije nelogično da se arhitektica bavi dizajnom. No, zašto baš nakit, uz sve vremenske deficite i stresan posao u arhitekturi? Upravo zato, jer osmišljavanje predmeta, ali i njihovo stvaranje rukama ima smirujuć i opuštajuć efekt i dopušta da bez ograničenja bude autentična i svoja, bez upliva investitora, problema na gradilištu. No, niti put dizajnera nakita nije bez određenih ulaganja. Traži vrijeme, školovanje, novac za alate i materijale.

sanja

Prošla je nekoliko edukacija, jedna od njih je bila kod argentinskog dizajnera Carlosa Ignacia Bellantea, koji je dokazao da se uz malo rekvizita može stvoriti umjetničko djelo, te da umjetnost ne trpi savršenstva izrade i materijala, već veliča osobnost u kreativnosti. Violeta je kolekciju Big in Japan, unikatnih ili sličnih komada nakita, zasnovanu na motivima Japana (zastava, hrana, bubnjari, pismo, tradicionalna arhitektura), rađenu od epoxy smole u kombinaciji s drugim materijalima, poput čelika, kože, kaučuka, mrežica i sično.

violeta

Forme su prilično arhitektonske i jake. Materijal je nastojala, kako sama kaže, "upropastiti2, tako da je caklasti epoxy metodama brušenja, turpijanja dovodila do efekta cementa ili ispranog stakla. U smionim kombinacijama, gotovo arhitektonskih formi, stvorene su dugotrajnim, a katkad i neizvjesnim procesima kreativne i inovativne forme V&VI art laba, koje i najjednostavniji odjevni predmet čine atraktivnim i posebnim.
Vinski gosti, tj. domaćini su ovoga puta BELJE (rosé sa specijalnom za ovu priliku dizajniranom etiketom i graševina) i BOŠKINAC (Rosé).