Trenutno čitate

Znanstvenici dokazali da ženama grudnjaci zapravo nisu potrebni!

Znanstvenici dokazali da ženama grudnjaci zapravo nisu potrebni!

2.studenoga 2019. u 07:00 instagram

Rezultati istraživanja pokazali su kako bi bilo najbolje da bacite sve svoje grudnjake

Ima li boljeg osjećaja kad stignete kući nakon napornog dana i skinete grudnjak? Za one koji ne znaju: ne, nema boljeg osjećaja. C

No iako većini žena po cijele dane smetaju, one ih i dalje nastavljaju nositi. Znanstvenici su sada svim ženama dali vrlo dobre razloge zašto bi trebale prestati nositi grudnjake ili ih barem nositi manje. 

Profesor Jean-Denis Rouillan iz Francuske, otkrio je kako grudnjaci nisu potrebni kako bi ženske grudi bile zdrave. Kako navodi u svom istraživanju, oni niti su anatomski niti medicinski potrebni. Štoviše, grudnjaci sprečavaju da grudi prirodno budu podignute i da rastu. U istraživanju 330 ispitanica mjerile su se grudi u periodu od 15 godina, a one su stare između 18 i 35 godina. Rezultati su pokazali da su žene koje nisu nosile grudnjak imale sedam milimetara više pozicionirane bradavice svake godine. Osim toga, žene koje nisu nosile grudnjak imale su manje strija na grudima, a grudi su im bile tvrđe od grudi žena koje svaki dan nose grudnjak. 

Ako ne nosite grudnjak, tvrdi istraživanje, grudi će same od sebe razviti mišiće zbog kojih će stajati uspravnije. Jedna žena u istraživanju rekla je da je nakon dvije godine nenošenja grudnjaka, bolje disala, imala bolje držanje i manje bolova u leđima

Kod mladih žena koje tek počinju nositi grudnjake, kaže francuski profesor, bolje je to malo odgoditi kako bi tkivo u grudima naraslo kako treba, ali i da bi se mišići razvili na pravila način. Znanstvenik je naglasio kako bi ženama koje su starije od onih koje su sudjelovale u istraživanju, dakle 35 i više, vjerojatno skidanje grudnjaka zauvijek, nakon cijelog života, donijelo više negativnih posljedica. Nakon desetljeća nošenja grudnjaka bilo bi se teško naviknuti na nenošenje, kaže. Rezultati ovog istraživanja nisu revolucionarni, naglašava profesor. Ne trebate baciti sve grudnjake u smeće i propovijedati drugim ženama da ih ne nose, no Jean-Denis Rouillan htio je kako kaže, pokazati kako zapravo ne postoji znanstveni razlog zašto biste TREBALI početi nositi grudnjake. 

Pitali smo žene: Kako je bilo biti žena nekada, a kako je danas?

Ključne riječi

grudnjak