Trenutno čitate

Svaka boja kose zahtijeva posebnu njegu! Pogledajte što preporučuju stručnjaci!

Svaka boja kose zahtijeva posebnu njegu! Pogledajte što preporučuju stručnjaci!

18.listopada 2019. u 09:00 njega kose

Plava kosa nerijetko je suha i lako puca, smeđa vlas je deblja i lakše se masti, dok je crvena također podložna isušivanju

Bila riječ o plavoj, smeđoj ili crvenoj kosu, svaka boja ima svoja pravila. 

Plavuše

njega kose

Svaki frizer reći će da ti pristaje nešto svjetlija od tvoje prirodne boje, a to postaje sve važnija istina s godinama. Naime, tamno uokvireno lice odaje strogoću, dok nježnost uglavnom pripada svijetlim tonovima. Zato sve kad-tad postanemo plavuše, pa makar i na jedan dan! Poželimo biti ženstvene poput Farrah Fawcett, Merlinke i Grace Kelly, jer svaka od njih prekrasna je na svoj način! Zabavljale se one bolje ili ne, činjenica je da nam nekoliko svijetlih pramenova tako dobro stoji. Baš zato, blond sfera posljednjih je godina postala svijet za sebe. Plava je baza, a onda se nadograđuje bojom jagode, breskve ili drugim koloritima.

Ipak, treba pripaziti jer ovaj tip kose vrlo je osjetljiv! – Dok naša koža ima sposobnost samoobnove, kosa nažalost nema taj luksuz. Samim time bitno je da kosi osiguramo konkretan oporavak – upozorava Branka Trohar, vlasnica salona Ponytail. – Ako uz njegu kose, kod kuće želimo poraditi i na intenziviranju tona, predlažem formule poput regeneratora u boji koji će napuniti kosu pigmentima i “zaključati” vlas nakon šamponiranja te uravnotežiti pH kose – dodaje Branka.

njega kose

U kolekcijama za plavuše popularan je srebrno-ljubičasti ton koji skida žutilo. A ako plava kosa s godinama postaje sivkasta, posao će odraditi kreme i lagani preljevi, kao i posebni šamponi koji boju održavaju svježom. Popularni su i keratinski tretmani, koji od tanke, plave vlasi, čine čudo. Jer, kako napominje Branka, nakon vrućih mjeseci, baš tijekom jeseni često viđa i spaljenu kosu. – Zlatno je pravilo: manje je više. Često znamo svaštariti i kosu “preopteretiti” s bezbroj proizvoda, što joj na kraju šteti. Dovoljno je samo nekoliko ključnih formula i kosa će vam biti zahvalna! – zaključuje Branka. 

Brinete

njega kose

Ne znaš koja je ljepša – nijansa lješnjaka, kakaa, tamne čokolade... I dandanas uzor su nam ikone Hollywooda – slavne brinete Ava Gardner, Audrey Hepburn i Elizabeth Taylor. Njihove bogate smeđe lokne već su godinama među hit-frizurama! No činjenica je i to da smeđa kosa s godinama gubi sjaj i tu divnu blistavu nijansu te polako postaje otužno zagasita.

Zato su frizeri osmislili razne tehnike kojima će osvježiti boju, u samo nekoliko koraka. – Smeđa je kod nas najčešća, najprirodnija i najklasičnija boja te je idealna podloga za sve vrste pramenova ili stapanja nijansi. Osim toga, smeđa je vlas deblja i masnija od plave primjerice – ističe Ana Kuštre, suvlasnica salona “Do šminke i frizure za pol’ vure”. Posljednjih godina volimo eksperimente: ombre, balayage i ostale varijante posvjetljivanja kose postale su superpopularne, rijetko koja brineta ima u potpunosti prirodnu boju kose. Najljepše je, govore stilisti i frizeri, kad smeđoj dodaju blago svijetle pramenove, osobito na vrhovima i oko čela. To će nas ne samo uljepšati, već i skinuti koju godinu. Također, smeđa kosa odlično reflektira svjetlo, stoga su te tehnike izuzetno zahvalne za isticanje jednostavne ljepote. Najpoželjnija je kosa koja djeluje kao da je prirodno nijansirana suncem, a time ujedno dobiva dojam volumena. – Žene s jako tamnom kosom često žele promjenu, pa makar i blagu, kako bi licu dodale malo nježnosti. Kad je između lica i kose jak kontrast, lice zna djelovati grubo, a koža blijedo. Zato neke crnke i brinete gotovo i ne izlaze iz kuće bez šminke. Obojenu kosu treba njegovati šamponima bez sulfata te koristiti suha ulja i formule koje ističu snagu nijanse i pigmenta – dodaje Ana.

njega kose
njega kose

Crvenokose

njega kose

Prirodne crvenokose su izuzetno rijetka bića! Možda baš zbog tog ekskluzivnog statusa, crveni tepih već desetljećima vrvi vatrenim tonovima! Mnoge priželjkuju fatalni izgled Rite Hayworth, eleganciju Shirley MacLaine i gracioznost Maureen O’Hare. No poznato je da se crvena brzo ispire i postaje bljedunjava. Stoga kozmetička industrija predlaže posebne šampone, regeneratore i formule za prirodne crvenokose.

Ovaj tip kose treba jaču njegu baš kao i plava, te joj odgovaraju teksture koje će zaštititi crveni pigment i učiniti ga trajnijim. Kosa crvenokosih nerijetko je vrlo isušena i dolazi u kombinaciji s blijedom puti. Najljepše su koraljne nijanse, boja konjaka i slične koje vuku na narančastu, jer ističu kontrastnu boju očiju. Posljednjih godina jako je tražena i nijansa jagode, koja licu daje jedan moderan, romantičan dojam. Žele je ne samo prirodne crvenokose, već i brinete i plavuše… Sama vlas prirodne crvenokose zna biti dosta krhka i nježna. – Najefikasniji tretmani za oporavak kose oni su na bazi arganova ulja – komentira Ana Čiča, Moroccanoil edukatorica za Hrvatsku. – Frizerska tehnologija i struka u posljednjih je desetak godina razvila brojne formule i dogodio se svojevrstan boom. Mnogo je novih sastojaka te šampona bez sulfata i parabena koji rade na kvaliteti kose i očuvanju prirodne, ali i umjetne boje – dodaje Ana.

Crvena je kosa, gotovo kao i plava, često vrlo osjetljiva i reagira na stalne promjene kućnih rituala. Stoga je, predlaže Dino Sraka, također edukator za Morrocanoil, potrebno obratiti pozornost na formule koje hidratiziraju i kosi daju elastičnost. U tom slučaju, crveni pramenovi vraćaju se u prirodno, zdravo stanje. A umjetna boja – dobiva dozu sjaja! 

njega kose
njega kose

 

Ključne riječi

njega kose