Trenutno čitate

Beauty savjeti koji vrijede vječno: Od egzotičnih biljaka do bakinih savjeta

Beauty savjeti koji vrijede vječno: Od egzotičnih biljaka do bakinih savjeta

9.rujna 2019. u 10:10 beauty

Donosimo vam šest evergreena u svijetu ljepote koje imate na dohvat ruke.

Tajne dugovječne ljepote prenose se s generaciju na generaciju u različitim kulturama i tradicijama, a činjenica da se prenose s generaciju na generaciju govori nam dovoljno o tome koliko su učinkoviti. Kurkuma, aloe vera i arganovo ulje upravo su jedna od tih tajni koje su se pokazale favoritima u svijetu prirodne kozmetike.

Kurkuma

kurkuma

Kurkuma je u današnje vrijeme popularnija kao začin jelima, ali prvotno je bila tradicionalnom medicinom jugoistočne Azije i Kine. Čudotvorna svojstva kurkume nisu tajna. U svijetu ljepote, kurkuma kožu čini zdravom i lijepom. Bogata je nutrijentima kao što su kalcij, vitamin C, kalij i magnezij koji dubinski čiste kožu uklanjajući masnoću i nečistoću, sprječavaju nastanak akni, obnavljaju i njeguju površinu kože, a usporavaju i proces starenja. 

Aloe vera

Beauty trikovi

Aloe vera drevna je afrička biljka s blagotvornim djelovanjem. Jedna je od biljaka koje pomažu u jačanju imunološkog sustava, smanjenju upala i detoksikaciji organizma. Primjenjuje se i kod problema s kožom pa tako je učinkovita kod akni, svrbeža, alergije, osipa i općenito kod kožnih oboljenja. Prema istraživanjima koja su proveli znanstvenici, svakodnevnim korištenjem gela od aloe vere moguće je poboljšati elastičnost kože i riješiti se bora. Pripravci rađeni na bazi ove biljke korisni su u situacijama kada je potrebno ubrzati zacjeljivanje rana ili liječiti opekline na koži.

Arganovo ulje

Beauty trikovi

Arganovo ulje porijeklom iz Maroka bogato je nutrijentima i kao tako jedno je od najpoznatijih u svijetu. Još uvijek se dobiva na tradicionalni način - proizvodnju ulja isključivo provode udruge žena, kojima je to način postizanja emancipacije i samostalnosti. Proces dobivanja je dugotrajan i težak – arganovi oraščići se beru, razbijaju kamenom i melju. Dobivena smeđa pasta (amlou) se ručno gnječi kako bi se dobilo ulje. Tako dobiveno ulje puno je esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i minerala koji osiguravaju hidrataciju i zaštitu kože i kose od oštećenja sunca. Tradicionalno se ovo ulje koristilo kao mast za oboljenja poput akni i suhe kože. Arapkinje ga i danas koriste od glave do pete smatrajući ga eliksirom ljepote

Ipak, u njezi ljepote nisu ključne samo blagodati egzotičnih zemalja. Kozmetički potencijal prepoznale su u nekim sastojcima i naše bake smatrajući da domaći pripravci od mlijeka, meda i limuna vraćaju koži prirodnu masnoću, vlažnost i sjaj čineći je nježnom, podatnom, lijepom i zdravom. 

Mlijeko

Beauty trikovi

Mlijeko je jedna od najvrednijih namirnica u našoj prehrani. Hranjivo je i zdravo te pogoduje funkcioniranju svih naših organa, pa tako i najvećeg, naše kože. Da mlijeko čini kožu ne samo zdravom nego i lijepom, znale su još prije 3000 godina Nefertiti i Kleopatra koje su svakodnevno uživale u bijeloj kupci. Doista, mlijeko sadrži kozmetički relevantne sastojke poput bjelančevina, enzima, hormona, mliječne kiseline i masti, ali i vitamine A, D, E, K i B, posebno B2, B12 i B1 te brojne minerale na čelu s kalcijem i fosforom. Podjednako odgovara svim tipovima kože koja postaje svježija, čvršća, elastičnija i nježnija. Mlijeko potiče mikrocirkulaciju, izmjenu tvari i prokrvljenost kože te štiti njen kiseli omotač i regulira njenu vlažnost. Između ostalog mlijeko ima snažan anti-aging učinak, pa potiče i produkciju kolagena te djeluje kao svojevrsni punjač sitnih bora. Osim što pogoduje normalnoj, nečistoj, suhoj i koži sklonoj borama, pripravci od mlijeka pravi su melem i za vrlo osjetljivu kožu, smiruju je i ublažavaju crvenilo i upale.

Med

Beauty trikovi

Med je pravo tekuće zlato jer, osim što mnogobrojne prednosti za naše zdravlje, blagotvorno djeluje i na kožu. Žene su koristile med u njezi kože stoljećima jer ne sadrži nikakve kemikalije ni konzervanse, već samo prirodne sastojke. Stoga je i danas med nezaobilazan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda. Med omekšava, hrani i vlaži kožu te ima antibakterijsko djelovanje. Sadrži vitamine B i C te brojne minerale i aminokiseline koji čuvaju kožu od prijevremenog starenja

Limun

Beauty trikovi

Limun je prava tvornica vitamina C i efikasno je sredstvo u prirodnoj kozmetici. Limunov sok pomaže u regulaciji masne kože, posvjetljuje ten i pjegice od sunca te izjednačuje ten. Osim visokog udjela vitamina C, limun pomaže smanjiti kiselost organizma i detoksicirati tijelo, a njegov je miris poželjan u brojnim kozmetičkim preparatima. Limun također pomaže posvijetliti kosu, smanjiti izlučivanje sebuma na vlasištu, posvijetliti dlačice cijelog tijela i matirati masnu kožu.

Ključne riječi

ljepota zdravlje